Hrvatski radio

Radio Osijek

Knjiga o ljudima koji su preživjeli torturu srpskih logora

31.05.2022.

14:00

Autor: Radio Osijek/TM

Župan Dekanić s autoricom knjige "100 lica - jedno sjećanje"

Župan Dekanić s autoricom knjige "100 lica - jedno sjećanje"

Foto: Vukovarsko-srijemska županija / -

U Pastoralnom centru u Vukovaru svečano je promovirana knjiga Ane Batarelo „100 lica – jedno sjećanje”. Na promociji je bio i župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić. 

„Brat moje majke, koji je malo stariji od mene i s kojim sam odrastao, je nestao 1991.godine, a ja sam na nekoliko razmjena odlazio tražiti ga. Ono što je najtužnije je kada taj netko koga čekate ne dođe i kada tu vijest morate priopćiti obitelji”, podijelio je svoje, još uvijek bolno, iskustvo župan Dekanić. Baš iz tog razloga, kazao je župan, svi ovi ljudi koji su u knjizi trebaju biti ponosni na sebe, a njihove obitelji Bogu zahvalne što su im se vratili.”Nemojte nikada prestati govoriti o onome što ste proživjeli i nikada se nemojte prestati boriti za Hrvatsku”, poručio je Dekanić.

Inače knjiga „100 lica – jedno sjećanje” jedinstvena je na području Hrvatske, jer je to prva knjiga portreta koja je u potpunosti posvećena logorašima koji su preživjeli torturu srbijanskih logora. U knjizi je prikazano stotinu portreta logoraša uz portret koji je fotografiran tijekom njihovog prisjećanja na teške dane kako bi se iz njihovih lica mogle iščitati emocije i bol koje i danas, nakon trideset godina, nisu ništa manje.

Inicijator i koordinator projekta je proslavljeni hrvatski redatelj Jakov Sedlar, a predgovor knjizi je napisao književnik i scenarist Hrvoje Hitrec.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.