Hrvatski radio

Radio Osijek

20:43 / 21.05.2021.

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Književna nagrada "Anto Gardaš" za "Školu na rubu pameti"

Književna nagrada "Anto Gardaš" za "Školu na rubu pameti"

Književna nagrada "Anto Gardaš" za "Školu na rubu pameti"

Foto: - / -

Tomislav Zagoda, autor knjige "Škola na rubu pameti" i ilustrator knjige Dario Kukić dobitnici su 15. hrvatske književne nagrade "Anto Gardaš" za najbolju knjigu pripovjedaka ili roman za djecu i mladež. Nagrade su im danas dodijeljene u Osijeku.

Zagoda je rekao kako je knjiga nastala kao plod njegovog interesa prema dječjoj književnosti i djelovanja unutar dječje književnosti. "To nije prvi naslov koji je namijenjen djeci, a i nije prvi koji je humorističan. Poklapaju se dvije stvari - interes prema dječjoj publici i humor, za koji držim da je najbolji plod ljudskog duha. Mislim da se na taj način lakše približavamo mladim čitateljima. Knjiga je namijenjena višim razredima osnovne škole", rekao je Zagoda primajući nagradu. 
Član povjerenstva za dodjelu nagrade Stjepan Tomaš izvijestio je kako je ove godine stiglo na natječaj 30 žanrovski i tematski vrlo različitih knjiga - od ljubavnih romana do priča o napuštenoj djeci, narkomanima, pa i o samoubojstvu.
"Nagrađena knjiga je vrlo neobična, kakvu zapravo dosad nismo imali. To je nešto vrlo interesantno, jedna 'šašava', neobična knjiga. To nije klasičan roman, to je više strip ulančanih priča u kojima ne znaš gdje je značajniji tekst ili ilustracija, pa je nagrada dodijeljena i piscu i ilustratoru. To je šarmantna knjiga koja nas je iznenadila svojom temom i načinom obrade teme", istaknuo je Tomaš.
Dosta realistično, zar ne?!
U obrazloženju odluke da se nagrada dodjeli dvojcu Zagoda - Kukić stoji: "U knjizi upoznajemo "povijesnu ličnost“ o kojoj djeca uče - Ljudevita Geja koji je hrvatski frizer, pediker, masažer i reiki-majstor. Uz duhoviti prikaz odrastanja ovoga junaka izmišljene povijesti, parodiraju se znanja koja učenici moraju usvojiti iz razdoblja Ilirskoga pokreta (njima vrlo daleko i rijetko omiljeno gradivo), što će djeca s veseljem prepoznati već u „frizeološkom“ časopisu Shkaritze Horvatzke, ali i u drugim detaljima. Ovo može uroditi i interesom za uspoređivanje podataka o dvojici Ljudevita, kako bi se čitatelj još bolje zabavio. U školi se potom iznenada, inicijativom ravnatelja, pojavljuje Robot Superučitelj Sokrat 2020. obučen u grčku togu, prvi takav u Europskoj uniji. Jasna je ironija na splet najavljivanih, a nikada kvalitetno provedenih reformi u našoj školi. Superučitelj počinje ludovati, pa školu spašava najgori učenik - koji je po nečemu ipak najbolji - majstor u hakiranju kompjutora. Zagoda i Kukić znaju da kvalitetnog/u učitelja/icu - koji/a je ujedno i čovjek - nitko nikada neće moći zamijeniti. U posljednjem poglavlju najljepša je fleksibilnost ravnatelja koji također pokazuje da je u prvome redu čovjek, i dopušta djeci da zadrže mlade štence koje je okotila njihova školska kujica, pa čak i nekoliko mačaka (u školskome dvorištu). Dosta realistično, zar ne?! Već smo naglasili prožetost i isprepletenost teksta i ilustracija, što će potaknuti na čitanje djecu koja imaju različite čitateljske poteškoće. Ohrabrit će ih u godini posvećenoj poticanju čitanja na ovu aktivnost, naročito stripovskom organizacijom crteža, njihovom raznolikom pozicijom u odnosu na tekst, komentarima ilustratora koji su i vizualni i verbalni, raznolikim oblicima crteža, bojama koje imaju zanimljiva značenja u knjizi i koje različito markiraju svako pojedino poglavlje, mnoštvom karikaturalnih likova i pažljivo odabranom „kostimografijom“. Zagoda i Kukić pronalaze načine da kroz iznenađujuću i duhovitu fabulu, ilustriranu s puno detalja i vizualnih dopuna, provuku već navedene afirmativne poruke, dobre ili „zločeste“ misli. Posebno je to važno u vremenu tako malo pozitivnoga u medijima, i u kojem se djeci serviraju vrlo distopijske i obeshrabrujuće  poruke. Njihova protuteža ostvarena je u djelu koje govori o izmišljenoj školi, ali nije bijeg od stvarnosti već izrasta iz hrvatske obrazovne „muke“- učeničke i nastavničke. Knjiga pruža djeci utjehu smijehom i dobrom pričom, skrivenim porukama i malim pošalicama na sadržaje i situacije koji su im sigurno poznati. U svakome slučaju, Zagoda i Kukić nisu podcijenili djecu ovom knjigom, nisu im ponudili samo puku zabavu i šalu, već i poticaj za kritičko razmišljanje i razgovor", zaključuje se u obrazloženju.

Dodjelu nagrade organizirao je osječki ogranak Društva hrvatskih književnika i Društvo hrvatskih književnika, u suradnji s Ministarstvom kulture i Gradom Osijekom, održana je ispred osječke knjižare Nova, kako bi se sve odvilo u skladu s epidemiološkim mjerama, a nije ju previše omeo i nešto jači vjetar koji je u to vrijeme puhao.
Nagrada se svake godine dodjeljuje 21. svibnja, na rođendan književnika Ante Gardaša.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.