Hrvatski radio

Radio Osijek

Kod još 5 osoba potvrđen koronavirus u osječkom KBC-u

15.03.2020.

13:45

Autor: Željko Kovačević

Z.Grgec,G. Ivanović, dr.D Drenjančević, dr. LJ. Perić, I. Anušić (foto Ž. Kovačević)

Z.Grgec,G. Ivanović, dr.D Drenjančević, dr. LJ. Perić, I. Anušić (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Još pet osoba s u osječkom KBC-u pozitivno je na koronavirus, pa ih je sada ukupno sedam, rečeno je na konferenciji za novinstvo Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Više od 300 osoba prate epidemiolozi, a 60 ih je u županiji u samoizolaciji.

Svi oboljeli njih sedam su dobro i imaju blage simptome, rečeno je na županijskom Stožeru civilne zaštite. Iz osječkog KBC-a poslano je još pet uzoraka, a rezultati se očekuju iza ponoći. Predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a dr. Ljiljana Perić rekla je kako oboljeli imaju uglavnom jako blage oblike simptoma bolesti te kako su u dobrom stanju. U osječko-baranjskom županijskom Stožeru napominju da je oko 60 osoba u samoizolaciji, a da ih još oko 300 prate epidemiolozi. Općina Ernestinovo odakle dolaze zaraženi poduzela je niz mjera zaštite. Otkazana su sva okupljanja, nema ni misa u crkvi, a skraćeno je vrijeme ugostiteljskih objekata. Načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović izvijestio je da su, sukladno naputcima nacionalnog Stožera osigurali prostore za karantenu vozača koji su u tranzitu kroz ovu županiju gdje će biti zadržani 24 sata. Najavio je kako će se u ponedjeljak održati novi sastanak s gradonačelnicima i načelnicima općina s područja županije, s ciljem poduzimanja daljnjih mjera. U Hrvatskoj je, prema posljednjim informacijama Nacionalnog stožera civilne zaštite, 46 slučajeva zaraze koronavirusom. Među zaraženima je i prvih dvoje zdravstvenih djelatnika.Riječ je o djelatnicima jedne od najvećih bolnica u zemlji - KBC-a Dubrava. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je da će bolnica biti evakuirana. MUP je zaprimio 57 dojava o nepoštovanju mjera propisane samoizolacije. Osamnaest je osoba prijavljeno sanitarnoj inspekciji i bit će sankcionirane. Policija je u svoj mobilni informatički sustav unijela bazu podataka svih osoba u samoizolaciji, potvrdio je resorni ministar Davor Božinović. Kazna za one koji prekrše pravila samoizolacije je 8000 kuna. Vlada ja najavila kako će kontrolirati cijene određenih prehrambenih, higijenskih, zaštitnih i medicinskih proizvoda - to jest spriječiti pokušaje poskupljenja, a od sutra zbog epidemije koronavirusa kreće "Škola na Trećem". Svi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastavu će pratiti od kuće putem HRT-a. U "Školi na Trećem" uz nastavu hrvatskog i stranog jezika, matematike i prirode, predviđen je veliki i mali odmor tijekom kojih će se emitirati edukativni dokumentarni filmovi, ali i nastava glazbenog, likovnog i tjelesnog. Zbog pojave pozitivnih osoba na koronavirus na području Osječko-baranjske županije, županijski stožer Civilne zaštite izdao je sljedeće upute:

Mole se građani koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama ili dolaze s područja žarišta koronavirusa da se ne javljaju izravno u KBC Osijek nego da se jave Epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na dežurni broj telefona 031/225-717 gdje će dobiti informaciju o daljnjem postupanju. U slučaju zagušenja tog broja građani se mogu javiti i na broj 112 gdje će dobiti daljnje upute. Također je važno da te osobe ograniče svoje kretanje i kontakte. Građane mole da se pridržavaju preporučenih mjera zaštite.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.