Hrvatski radio

Radio Osijek

Kod osječkog Zrinjevca Dinamički vizualizator radnih ciklusa semafora

16.11.2018.

13:33

Autor: Željko Kovačević

I. Vrkić, D. Kezić, Ž. Požega (foto Ž. Kovačević)

I. Vrkić, D. Kezić, Ž. Požega (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Semafor na uglu Gundulićeve i Zrinjevca bogatiji je za Dinamički vizualizator radnih ciklusa semafora. Riječ je o probnoj verziji slikovnog brojača vremena između crvenog i zelenog svjetla na semaforu.

Iza ideje stoji Uduga Fraktali čiji je član i inovator Davor Kezić."Već izdaleka, za razliku od brojčanog znaka, vozač može vidjeti koliko je još vremena potrebno za promjenu svjetlosnog znaka na semaforu. - ističe prednost svog izuma Kezić i dodaje – "Ovo je probna verzija. Vidjet ćemo kako će reagirati vozači. No ovaj mi se način čini jednostavnijim. Ne morate odbrojavati koliko je do promjene znaka već jednostavno pratite padajući niz svjetala"

Projekt podržava Grad Osijek na čelu s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, a sve je pripremljeno u suradnji s Inovacijskim centrom u Osijeku kojega su osnovali i pokrenuli: Dr. Davor Pavuna, Damir Taslidžić i Tanja Kovačević. Za projekt su u ime grada bili zaduženi dr. Željko Požega i voditelj odjela prometa Grada Osijeka Zdravko Orešković, a uređaj su ugradili djelatnici Elektromodul-Prometa d.o.o. "Sve je to u službi građana. Vidjet ćemo reakcije, pobrojati pozitivne i negativne i odlučiti zaslužuje li ovaj projekt više pažnje." - rekao je Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća grada Osijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.