Hrvatski radio

Radio Osijek

Kodeks o otkupu žitarica ove se godine ne smije primjeniti

09.07.2015.

14:18

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stanje u hrvatskoj poljoprivredi je katastrofalno. Nedostaje strategija i domaća se proizvodnja smanjuje, a uvoz povećava, rekao je predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.

Cijena otkupa žitarica i uljarica se smanjuje na temelju Kodeksa koji je donesen u studenom prošle godine nakon sjetve, a odredbe Kodeksa se ne nalaze u Ugovorima koji su potpisani.
Ovim upozorenjem i istupom navući ćemo bijes otkupljivača i krupnog kapitala na Stranku i našeg kandidata za ministra poljoprivrede u budućoj Vladi, ali moramo štititi interese hrvatskog seljaka.
Posljednjih dvadeset godina u Hrvatskoj se događa je da u vrijeme žetve nemamo cijenu. Kada je riječ o otkupu pšenice problem broj jedan jest cijena i na temelju kojeg pravnog dokumenta će se izračunati, istaknuo je Kraljičak. Tražimo da otkupljivači primjene pravilnik u žetvi 2015, a to će značiti da će naši seljaci prvi put zaraditi u ovoj žetvi. Ako se to ne dogodi i ministar Jakovina ne dođe u Slavoniju i nedvosmisleno kaže da se Kodeks o otkupu žitarica neće primjeniti ove godine mi ćemo ga, ali svi seljaci smatrati suorganizatorom i suučesnikom najveće pljačke koja će se dogoditi prema selu u posljednjih deset godina, naglasio je Kraljičak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.