Hrvatski radio

Radio Osijek

"Koga smo zaboravili – židovsko nasljeđe u našem gradu" 

27.01.2023.

16:51

Autor: Marija Vukasović Petrinović

S konferencije o projetku"Koga smo zaboravili – židovsko nasljeđe u našem gradu" 

S konferencije o projetku"Koga smo zaboravili – židovsko nasljeđe u našem gradu" 

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Europski dom Vukovar u partnerstvu s Kreuzberger Initiative gegen Antisemitismus iz Berlina i Documentom - Centrom za suočavanje s prošlošću iz Zagreba provodi projekt "Koga smo zaboravili - nasljeđe Židova u našem gradu".

Projekt je financirala Europska komisija s 95.145 eura, a suradnici na njemu su gimnazije iz Vukovara i njemačkog Landaua, istaknuto je na predstavljanju projekta. U njegovoj provedbi u iduće dvije godine surađivat će Židovska općina Osijek, vukovarski Gradski muzej i Gradska knjižnica te ostale institucije u Vukovaru.

"Želja nam je kroz projekt upoznati širu javnost, osobito mlade, sa židovskom poviješću u Vukovaru i regiji i potaknuti ih na istraživanje židovske zajednice koja je nekada oblikovala grad, ali i na događaje koji su doveli do nestanka ove zajednice u holokaustu", rekla je izvršna predsjednica Europskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić.

Po riječima voditeljice projekta Nicole Alt, Židovska općina u Vukovaru s više od 200 članova bila je prije Drugoga svjetskog rata "jedna od najznačajnijih židovskih zajednica na tlu Hrvatske".  

"Projekt 'Koga smo zaboravili - nasljeđe Židova u našem gradu' stvorit će svijest o perspektivama koje su podzastupljene u dominantnim povijesnim narativima u Hrvatskoj i poticati javni dijalog koji vodi k većoj toleranciji prema drugim sjećanjima, jačoj društvenoj koheziji i kulturi sjećanja", rekla je Nicole Alt.

Viša savjetnica na projektu, sociologinja Maja Buljubašić istaknula je kako će kroz projekt učenici vukovarske Gimnazije istražiti povijest židovske zajednice u Vukovaru, u suradnji s Documentom načinit će rekonstrukcije biografija pojedinih vukovarskih Židova. U planu je i putovanje vukovarskih gimnazijalaca u Landau kako bi se upoznali s ostacima židovske povijesti u tome njemačkom gradu.

Ostvarit će se i uzvratni posjet učenika iz Landaua Vukovaru, postaviti izložba "Komemoracija i život Židova u Vukovaru" te održati edukacija za trenere o antisemitizmu, negiranju i umanjivanju posljedica holokausta. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.