Hrvatski radio

Radio Osijek

Koja će biti otkupna cijena pšenice?

07.06.2017.

14:38

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Žetva pšenice trebala bi početi krajem lipnja. Očekuju se dobri urodi pa bismo i bez obzira što je jesenas zasijano gotovo 40 posto manje površina nego godinu ranije, količinama od procijenjenih 500 000 tona trebali zadovoljiti domaće potrebe.

Po dobrom starom običaju otkupna cijena još nije poznata, a ratari smatraju da bi trebala biti iznad kune, čulo se to među ostalim na Danu polja pšenice i ječma osječkog Poljoprivrednog instituta koji se tradicionalno održava početkom lipnja.

Na vrednovanje kvalitete pšenice prema Kodeksu o otkupu žitarica proizvođači su pošle dvije godine imali primjedbe. Zbog toga je i Hrvatska poljoprivredna komora zatražila njegove korekcije. Predsjednik Matija Brlošić:" Naš je prijedlog da se s postotak proteina za prvu klasu pšenice spusti s 14 na 13 posto. Ispod toga bi trebala biti druga i treća klasa, a ostalo bi bilo van klase. Željeli bismo izbjeći pojam stočne pšenice, jer se i ona koristi se za ljudsku ishranu, no otkupljivači je otkupljuju kao stočnu". Željeli bi to i proizvođači. Erdutski ratar Stjepan Zorić: "Dok nismo ušli u Europsku uniju cijena pšenice formirala se prema robnoj burzi u Budimpešti i Parizu. Kad smo ušli u EU naši veletrgovci više nisu poštivali relativnu cijenu na navedenim burzama, koja je najrelevantnija za određivanje cijene uroda, nego Kodeks o otkupu prema kojemu je glavni parametar postotak bjelančevina, a ne hektolitar". No, pšenica izgleda dobro i ako do žetve ne bude vremenskih nepogoda ratari očekuju dobru otkupnu cijenu. Mario Mandić iz Koritne: Sve preko 7 t/ha je jako dobrar urod, a bili bismo zadovoljni s 1,35 kn/kg za 1. klasu. Očekivanja proizvođača su velika, no realna bi cijena za prvu klasu bila 1,10 za kilogram, rekao je Ernest Nad iz županijske komore u Osijeku i dodao kako se moraju urediti odnosi između ratara i otkupljivača. U protivnom bismo, u idućoj sjetvenoj sezoni mogli ostati bez još dijela proizvođača koji se više orjentiraju na dohodovnije kulture poput uljane repice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.