Hrvatski radio

Radio Osijek

Koje su tvrtke profitirale obnovom poplavljenih kuća u Gunji?

05.05.2017.

10:04

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Policija i državno odvjetništvo utvrđuju je li obnova poplavljenih kuća u Gunji i okolici preplaćena. HRT je istražio je jesu li cijene popravka starih i izgradnje novih kuća bile napuhane i koje su tvrtke pritom profitirale te imaju li one veze s tadašnjom ministricom Ankom Mrak Taritaš.

Obnova i saniranje štete nastale u poplavama u Gunji državu će stajati gotovo milijardu kuna. Nakon što je početkom travnja načelnik Gunje Josip Lucić javnosti predočio nalaz sudskog vještaka prema kojem je obnova trebala biti gotovo dvostruko jeftinija - ovih dana započeli su policijski izvidi.
Sudski je vještak ustvrdio da je realna cijena četvornog metra prilikom izgradnje 290 novih kuća u Gunji 920 eura. Iz dokumentacije Agencije za posredovanje nekretninama, koja je vodila obnovu, vidljivo je da je prosječna cijena četvornog metra koju je odobrila tadašnja ministrica Anka Mrak Taritaš - 1950 eura.
Izvođači su izabrani na temelju javnog poziva koji je trajao tek dva radna dana. Brzina izgradnje razlog je zbog čega nije provedena javna nabava. Lokalni i mali građevinari bez šanse. Među tvrtkama koje je odabrala ministrica Mrak Taritaš izdvaja se Monte Mont iz Osijeka, koji je izvodio brojne radove za tada HNS-ova ministarstva kulture i graditeljstva te grad Dubrovnik. U Gunji su sudjelovali u obnovi 50-ak kuća.
Iako je za njena mandata Monte Mont izgradio POS-ove stanove u Osijeku, Anka Mrak Taritaš tvrdi da za tvrtku ne zna.Vezu s HNS-om demantira i vlasnik tvrtke Monte Mont. Ipak vrijedi primijetiti da je tijekom izgradnje POS-ovih stanova u Osijeku tadašnji ministar i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljakupravo od vlasnika Monte Monta kupio penthouse stan u kojem živi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.