Hrvatski radio

Radio Osijek

Koliko je ptica u Kopačkom ritu?

25.01.2018.

12:25

Autor: Radio Osijek/Hrvoje Šimunović/TM

Foto: FB Kopački rit

Foto: FB Kopački rit

Foto: - / -

Do kraja siječnja u Parku prirode Kopački rit u tijeku je zimsko prebrojavanje ptica, koju posljednjih 50 godina međunarodna organizacija za zaštitu i očuvanje vodenih staništa provodi u 143 zemlje svijeta.

Praćenje kretanja ptica i dobiveni rezultati o njihovoj brojnosti pravodobno upućuju na to je li potrebna zaštita pojedinih vrsta, a koriste se i za analizu kretanja bolesti, poput ptičje gripe te u studijama o klimatskim promjenama.
"Prebrojavanje se provodi zimi, jer su ptice močvarice u tom razdoblju u svojim staništima i još nije počela proljetna seoba, pa ne dolazi do dvostrukog prebrojavanja ptica koje su samo u preletu ili na putu prema zimskim staništima. Mi sada prebrojavamo ptice koje su inače u Parku prirode Kopački rit, koje nisu ptice selice, ali i one koje nam dođu na zimovanje", objašnjava Ružica Marušić, rukovoditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata.
Kopački je rit s pravom proglašen europskom Amazonom, najznačajnijim ornitološkim rezervatom ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Na tom je području do sada je zabilježeno 300 vrsta, što je 80 posto svih vrsta koje se mogu naći u našoj zemlji.

U suradnji s Društvom za zaštitu ptica i prirode, pozivaju i sve zainteresirane da se uključe u prebrojavanje, kako bi se uključila šira javnost te podignula svijest o očuvanju ptičjih vrsta. "Neke sklonosti ili znanje o ptičjim vrstama su potrebni, ali svi mogu vidjeti kako izgleda monitoring odlaskom na teren s našim ekipama. U svakom timu imamo biologe specijalizirane za ovo područje koji mogu detektirati vrste koje nisu uobičajene za Kopački rit, patkarica, guščarica, koje su ovdje najbrojnije. Ove godine se posebna pozornost posvetila prebrojavanju ptica pjevica, kojih više ima u sjevernom dijelu parka i njih je teže i zamijetiti, jer su sitne. Često ih se uočava po načinu glasanja, a ne samo vizualno", kaže Marušić i nastavlja: "Ljudi se često pitaju kako to zapravo izgleda, djeluje poput Sizifovog posla, da nije moguće prebrojati ptice, međutim znanost se pobrinula za sve pa i za metode. Imamo određena mjesta koja se svake godine obilaze, na kojima se utvrđuje i procjenjuje njihova brojnost."
Dok je 2013. prebrojana (službeni podatak) 33.001 ptica, prije godinu dana zabilježeno je ispod 10 tisuća jedinki, no to stručnjake nije zabrinulo, jer zbog velike količine leda, mnoge su lokacije bile nepristupačne. Iako još nije završeno – prebrojavanje traje do kraja siječnja – i ove se godine očekuje njihov manji broj, ali ovoga puta zbog izuzetno tople zime. "Brojna jata koja su trebala doći k nama na zimovanje, nisu došla, nije bilo značajnijih hladnoća i nisu imale osnovni nagon da krenu na put, ali to su uvjeti koje uzimamo u obzir. Nama je najvažnije da nema nekih poremećaja u ovom ekološkom sustavu, da je otprilike ujednačena struktura ptica, brojnost onih koje su ovdje, " izjavila je za Radio Osijek Ružica Marušić.

promatranje-ptica1.jpg

promatranje-ptica1.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.