Hrvatski radio

Radio Osijek

Kolinje za korisnike u zajednici "JA kao i TI"

25.11.2022.

11:57

Autor: HRT / Radio Osijek

Slavonsko kolinje

Slavonsko kolinje

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Kako bi se očuvala slavonska tradicija, a korisnicima obnovili sjećanja na nekadašnje običaje pravljenja slavonskih specijaliteta, Odjel Jug (organizirano stanovanje) pri Centru za pružanje usluga u zajednici Osijek "JA kao i TI" sa svojim je korisnicima danas u Čepinu obavio kolinje.

Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek "JA kao i TI" kao ustanova socijalne skrbi dugi niz godina skrbi za osobe s mentalnim teškoćama. U sklopu organiziranog stanovanja Centar skrbi za stotinjak korisnika. Većina stambenih jedinica je smještena u Osijeku, a jedna u Čepinu. O korisnicima brinu asistenti i smješteni su prema svom zdravstvenom stanju. Povremena, svakodnevna kratkotrajna, intenzivna i sveobuhvatna su razine podrške koje pružaju, doznajemo od zastupnice u organiziranom stanovanju - odjel Jug, Marije Stuparić Varga.

Njihov je radni ili terapijski dan identičan našem svakodnevnom: od buđenja, doručkovanja i svega ostalog.

Kroz rad stavljaju naglasak na očuvanje mentalnog zdravlja, a jedan od načina kako biti mentalno jak, je uključivanje korisnika u razne aktivnosti u sklopu Centra kao i uključivanje u zajednicu. Od radionica na raspolaganju su: rad u vrtu, stolarska radionica i kreativni kutak.

Upravo pripremaju prigodne božićne ukrase koji će biti izloženi na Božićnom sajmu u Čepinu 16. i 17. prosinca, a radove možete vidjeti na Sajmu antikviteta ili u Kreativnom kutku u Osijeku.


Slavonsko kolinje

Slavonsko kolinje

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Marija Stuparić Varga

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.