Hrvatski radio

Radio Osijek

Kolona sjećanja kreće prema Memorijalnom groblju

18.11.2015.

11:00

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana, u Vukovaru je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 24-obljetnice stradanja tog grada u Domovinskom ratu.

Pored velikog broja građana i domoljuba pristiglih iz cijele Hrvatske, skupu je nazočila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović, brojni saborski zastupnici i ministri, predstavnici diplomatskog zbora, Katoličke crkve i ostalih vjerskih zajednica, predstavnici brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga i političkih stranaka.
U prigodnom programu pod geslom "Vukovar mjesto posebnog pijeteta", koje je i geslo ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja, sudjeluju klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", glumac Darko Milas i pjevač Branko Čulić.
Predvođeni članovima Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te pripadnicima 204. brigade HV-a koja je branila Vukovar 1991. i članovima vukovarskih braniteljskih udruga, sudionici obilježavanja idu u koloni sjećanja od bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Na putu do groblja proći će i pored vukovarskog Vodotornja jednog od simbola agresije na Vukovar, a nedaleko kojega su vukovarske gradske vlasti, duž glavne ceste, postavile 210 metara dugi natpis s imenima i prezimenima 1145 branitelja i pripadnika Civilne zaštite stradalih u Vukovaru u Domovinskom ratu.  
Protokolom je predviđeno da će se predstavnici državnog vrha u koloni sjećanja nalaziti odmah iza Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pripadnika 204. brigade HV-a i članova vukovarskih braniteljskih udruga  te predstavnika povijesnih postrojbi, njih čak 25. Posebice veliko, po broju predstavnika, je izaslanstvo Hrvatskog sabora u kojem se, pored predsjednika Sabora Josipa Leke i potpredsjednika Željka Reinera i Tomislava Čuljka, nalaze i predsjednici i potpredsjednici saborskih odbora , predsjednici klubova zastupnika HDZ-a i HDSSB-a Tomislav Karamarko i Josip Salapić te brojni saborski zastupnici. Niti ove godine nije najavljena mogućnost da se u koloni sjećanja nađu i predstavnici srpske zajednice u Vukovaru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.