Hrvatski radio

Radio Osijek

Kolona sjećanja - sudionici moraju imati COVID potvrdu

10.11.2021.

20:14

Autor: Radio Osijek/HRT/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

U Ministarstvu branitelja održana je sjednica Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj, na kojoj se odlučilo o epidemiološkom okviru pod kojim će se održati ovogodišnja Kolona sjećanja u Vukovaru. Ipak, građane se poziva da, bez obzira na veliko zanimanje, ne dolaze u Vukovar.

"Pozivamo građane da na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata ne dolaze u Vukovar i Škabrnju." Ovakav javni apel nakon sastanka organizacijskog savjeta uputio je ministar branitelja Tomo Medved zbog, kako kaže, loših epidemioloških trendova. "Ministarstvo branitelja neće podržavati organizirani prijevoz, u Vukovaru i okolici neće biti organiziranog smještaja, niti organizirane prehrane", rekao jeNo, apel nije zabrana. Svi oni građani koji se ipak upute u Vukovar moraju imati COVID potvrdu. Organizatori ih pozivaju da vode računa o svojem i tuđem zdravlju te poštuju preporuke stožera. "Propisujemo klasične epidemiološke mjere, higijena, dezinfekcija, razmak, maska i održavanje svih tih događaja na otvorenom prostoru", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvoCapak je poručio da će, ako netko dolazi u Vukovar i pokušava tamo doći organiziranim prijevozom u privatnom aranžmanu, te osobe morati napraviti popis putnika i od njih tražiti COVID potvrdu ili negativni test. Isto tako, evidenciju će se voditi i u aranžmanima gdje će te osobe spavati.
U Koloni sjećanja hodat će i COVID redari koji bi trebali paziti da se poštuje razmak i nose maske. Ugostitelji će smjeti raditi samo do 21 sat.
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava podupire mjere i ne očekuje eksploziju zaraze. Stoga apelira na medije da umjesto o pandemiji izvještavaju o junaštvu i zločinima. "
Zašto ni 30 godina nakon nismo osudili najodgovornije - pritom naravno da mislim na generalštab JNA", pita se Penava.
Sam program u Vukovaru neće se pretjerano razlikovati od onog proteklih godina. U Koloni sjećanja hodat će se od bolnice do memorijalnog groblja. Slično će, uz manje izmjene, biti i u Škabrnji.
"Bit će kolona sjećanja, ali sve radimo na tome da je skratimo, da program cijeli skratimo i molimo sve koji dođu da se drže mjera", poručio je Ivan Škara, načelnik Škabrnje.
I prošle godine komemoracije su održane uz epidemiološka ograničenja. No, broj novozaraženih tada je bio upola manji. Stoga organizatori apeliraju na građane da pokažu zrelost te žrtvama odaju počast u svojim gradovima i općinama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.