Hrvatski radio

Radio Osijek

Komarci bi ove godine mogli poštedjeti Osječane

26.05.2020.

14:08

Autor: Radio Osijek

Komarci bi ove godine mogli poštedjeti Osječane

Komarci bi ove godine mogli poštedjeti Osječane

Foto: - / -

Osijek se prošle godine suočio s neviđenom najezdom komaraca. Kako se taj scenarij ne bi ponovio, aktivnosti traju već mjesecima, ali sve do danas nije bilo potrebe za larvicidnim tretmanima. Zasad se čini da bi Osječani ove sezone mogli biti pošteđeni veće navale letećih krvopija.

Monitoring komaraca na čak 300 postaja u Osječko-baranjskoj županiji Zavod za javno zdravstvo počeo je još u veljači, ekipe teren obilaze svakodnevno i prate pojavu ličinki. Invazija prvog vala komaraca ove je godine, srećom, izostala zbog niskog vodostaja i sušnijeg razdoblja. No, prvi je larvicidni tretman danas obavljen. „Monitoring ličinki odrađen je jučer na 20 postaja na području Osijeka – na 13 je bilo suho, na 7 ima vode, ali ličinke smo pronašli na samo jednoj lokaciji. To je dio kanalske mreže kod Josipovca koji je danas istretiran”, kaže biolog u Zavodu za javno zdravstvo Hrvoje Bekina.

Za monitoring i tretiranje komaraca Grad Osijek prvotno je za ovu godinu u proračunu predvidio 3 milijuna 100 tisuća kuna, ali je taj iznos rebalansom smanjen na 2 milijuna 100 tisuća kuna. No, gradski pročelnik Upravnoga odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, Romano Kristić kaže kako je, krene li situacija neželjenim smjerom, moguće osigurati dodatna sredstava. Usto, dobra je vijest da su ugovoreni zrakoplovni tretmani koji će biti provedeni na zelenom pojasu oko grada u slučaju veće najezde. Ali za aktivnosti ni sa zemlje ni iz zraka u idućih 15-ak dana nema potrebe. „Sluti na dobro. Povijesna je tradicija da je svaka četvrta godina sušnija čemu se poljoprivrednici ne raduju, ali to znači da bi komaraca moglo biti minimalno, odnosno da bi sezona mogla biti ugodna za boravak na otvorenom. Samo da nas koronavirus u tome ne spriječi”, rekao je Kristić.

Iako Grad poduzima aktivnosti kako bi sezona komaraca bila što mirnija, to uvelike ovisi o drugim općinama i gradovima u Osječko-baranjskoj županiji jer se ovaj javnozdravstveni problem može riješiti jedino sinergijskim djelovanjem zbog toga što je samo šest posto poplavnih površina u županiji na području Grada Osijeka. Kristić kaže kako su zato ohrabrujući i koraci što ih Županija poduzima kako bi se borba protiv komaraca vodila zajedničkim snagama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.