Hrvatski radio

Radio Osijek

Komarci posvađali Osijek i županijski zavod za javno zdravstvo

26.06.2015.

12:29

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Zlatko Pandžić tvrdi kako Bilje nije dobilo dopuštenje za tretiranje komaraca zrakoplovima, kao ni Osijek, jer je to opasno i protuzakonito činiti iznad naseljenih mjesta.

Pandžić je na konferenciji za novinare izjavio kako ne zna zašto je načelnik Općine Bilje Željko Cickaj izjavio da je ZZJZ izdao dozvolu za aviotretmane kada to nije, kako tvrdi, točno. Potkrijepio je to pisanim dokumentima i prepiskom s općinom, ali i gradom Osijekom. U javnosti se, naime, stekao dojam da Zavod, koji je pod županijskom upravom "ide na ruku" općini u kojoj je na vlasti HDSSB, a namjerno opstruira uništavanje komaraca u Osijeku u kojoj je drukčija vlast. Pandžić je poslao otvoreno pismo gradonačelniku Osijeka Ivanu Vrkiću nakon što je grad zaprijetio da će poslati nadzor rada ZZJZ i nakon što ga je Vrkić optužio za političko, a ne stručno djelovanje. 

U pismu ističe kako Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nema dvostruka mjerila za aviotretmane komaraca, a pogotovo nema politička mjerila s obzirom na to da su zahtjeve Bilja i Osijeka odbili liječnici- stručnjaci (prof.dr. Josip Milas i prof.dr. Karlo Kožul) uz preporuku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ne uprava osječko-baranjskog Zavoda. Istaknuo je i razočarenje što je grad Osijek odlučio ove godine potpuno isključiti županijski zavod za javno zdravstvo iz nadzora tretiranja komaraca te taj posao dodijeliti Sveučilišnom Odjelu za biologiju u kojem rade isti ljudi kao i prijašnjih godina. Zlatko Pandžić izjavio je kako će Odjel za biologiju za taj posao dobiti 2,3 milijuna kuna za ovu i sljedeću godinu, dok je ZZJZ to radio za najviše 400 tisuća kuna godišnje. No, on se posebno osvrnuo na način uništavanja komaraca koji se provodi ove i prošle godine (tijekom mandata Ivana Vrkića, op.a.) te ocijenio kako je Vrkićev "ekspertni tim" uspio postići jednake rezultate u obje godine, a to je "pošast komaraca koja je izmakla kontroli". Pandžić je čak ponudio Vrkiću a će besplatno provoditi monitoring i nadzor nad uništavanjem komaraca kako bi pomogao gradu u posvemašnjoj štednji. 

Ravnatelj ZZJZ u županiji Zlatko Pandžić ponovio je i već poznate optužbe da se kontrola komaraca ove godine provodi nestručno, prekasno i s nedovoljnim brojem timova koji to rade. Pojasnio je kako je aviotretiranje zabranjeno iznad naseljenih mjesta zbog sigurnosnih razloga i da to nema veze sa zdravljem ljudi, no drži da se moralo provesti pravovremeno larvicidno tretiranje krajem svibnja, što nije učinjeno na širokom području. Dodao je kako je prijašnjih godina na uništavanju komaraca radilo čak 15 ekipa koje su jedva stizale odraditi posao, a danas to radi četiri tima, no s opremom s kojom su dvostruko "slabiji" što bi značilo da imaju učinak tek dviju ekipa.   

Na prozivku je odgovorio gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuvši kako ne voli političke trakavice u kojoj mu "profesija daje političke savjete". Rekao je da ne zna niti želi istraživati što je istina u "slučaju Bilje" i zašto je načelnik Cickaj dao izjavu o suglasnosti za aviotretmane. Vrkić smatra kako su sve Pandžićeve optužbe nelogične, a posebice kad tvrdi da prošle godine ništa nije valjalo, a on je za to bio odgovoran i za to je dobio dobar novac. "Nije mi jasno kako može u ovom trenutku bilo kome držati bilo kakve propovijedi jer je totalno neuvjerljiv. Po onome što je radio prošlih godina, a pogotovo po onome što radi sada, kada ima različite kriterije zato da bi nekoga nagradio, a nekoga kaznio", rekao je Vrkić novinarima. "Ja ovdje ne vidim nikakav rat, ja se samo čudim da meni netko drži političke prodike i savjete, a morao bi se držati profesionalnih kriterija. Ja samo tražim da svatko radi svoj posao i polemiziram samo zato što štitim svoje sugrađane, jer dajemo veliki novac, iako je on upola manji nego onda kad je Pandžić to radio i dobivao novac, ali ne možemo ništa napraviti ako ne idemo u istom smjeru. Ja bih ga molio da pošteno radi svoj posao, a neka drži predavanja tamo gdje ga žele slušati. Ja ga nemam razloga slušati jer on ne radi u korist mojih sugrađana", zaključio je Vrkić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.