Hrvatski radio

Radio Osijek

Kombiniraj i kreći se!

16.09.2022.

13:59

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Dragan Vulin, EU tjedan mobilnosti

Dragan Vulin, EU tjedan mobilnosti

Foto: Grad Osijek / -/-

Forumom - panel diskusijom "Treba li Osijek više bicikala ili automobila? Dugoročno planiranje urbane mobilnosti" počeo je u Osijeku Europski tjedan mobilnosti koji će i ove godine obuhvatiti brojne zabavne, sportske i informativne aktivnosti, a središnji je dan priredbe 22. rujna, Dan bez automobila. Priredbu je u programu Radio Osijeka najavio zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin."Svake godine, od 16. do 22. rujna održava se Europski tjedan mobilnosti, vodeća inicijativa Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Ovom europskom inicijativom promiču se promjene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, inteligentnih prijevoznih rješenja", kaže Vulin i dodaje : "Program započinje forumom – panel diskusijom  “Treba li Osijek više bicikala ili automobila? Dugoročno planiranje urbane mobilnosti” na kojem sudjeluju predstavnici Grada Osijeka, stručnjaci Gradskog prijevoza putnika  i predstavnici civilnog i privatnog sektora, dok će se u okviru Europskog tjedna mobilnosti narednih dana održati i radionica crtanja 3D prepreka za djecu, prezentacija novih UNIKOM vozila, biciklijada eMobi biciklima u Kopački rit, Biciklinika – radionica popravljanja bicikala za djecu, BMX radionica, poligon sigurne vožnje za djecu i inicijativa popularizacije čitanja u javnom prijevozu. Sve će zaokružiti sadržajni Dan bez automobila 22. rujna, kada će za promet biti zatvorena Ulica Vjekoslava Hengla, koja će tradicionalno privući brojne izlagače i donijeti kombinaciju nagradnog i prezentacijskog sadržaja iz područja mobilnosti"

Grad Osijek po 15. puta obilježava Europski tjedan mobilnosti, čime se uključuje u ovu europsku inicijativu koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. Tema ovogodišnjeg tjedna mobilnosti je bolja povezanost, a pod sloganom “Kombiniraj i kreći se” prijavljeno je više od 2300 gradova-sudionika iz Europe i svijeta", zaključuje Vulin.

Europski tjedan mobilnosti, Dragan Vulin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.