Hrvatski radio

Radio Osijek

Komemoracija za 26 pripadnika 15. husarske pukovnije

25.09.2020.

13:25

Autor: Marko Kolić

Foto: Marko Kolić

Foto: Marko Kolić

Foto: - / -

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća Udruga 106. brigade i Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata uz potporu Osječko - baranjske županije obilježila je godišnjicu pogibije 26 pripadnika 15. husarske pukovnije.

23. rujna 1882. godine dogodila se velika željeznička nesreća, prilikom koje se urušio stari drveni most na Dravi te je završio u rijeci zajedno s vlakom koji je pristizao iz Bosne. Trošni željeznički most nije mogao izdržati opterećenje vlaka koji je uz putnike prevozio goveda i ugljen. U potopu vlaka život je izgubilo 26 husara 15. husarske satnije. Ova nesreća spominje se i na popisu najsmrtonosnijih nesreća mađarske željeznice. 

Ostaci starog drvenog mosta uklonjeni su nakon nesreće, a na njegovom mjestu izgrađen je novi, čelični most. Na mjestu tragedije, na stanici Dravski most, danas se nalazi mramorni obelisk koji čuva sjećanje na stradale. 

Prema riječima dopredsjednika Udruge 106. brigade Dubravka Pancića, udruga ima obavezu njegovanja međunarodne suradnje, stoga su se odlučili na održavanje zajedničke komemoracije s husarskom udrugom iz Mađarske.

Komemoracija je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na platou kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi, na lijevoj obali Drave, u počast svim poginulim i umrlim braniteljima Domovinskog rata. Potom su se okupljeni zaputili prema obelisku, gdje su odali počast poginulim husarima. Događaju su uz članove udruge prisustvovali Drago Horvat, generalni konzul Hrvatske u Pečuhu, Béla Gárdos, mađarski konzul u Osijeku i Zsolt Hajgató, vojni pukovnik Mađarske.

Poslijepodnevni dio komemoracije održao se u Laslovu (Szentlászló), mjestu s većinskim mađarskim stanovništvom, koje je u Domovinskom ratu nakon 152 dana opsade bilo okupirano. Uz domaćine UDVDR Laslovo, uslijedio je obilazak i polaganje vijenaca u Parku hrvatskih branitelja te paljenje svijeća na mjestu proboja iz okruženja i mjestu početka Domovinskog rata u Laslovu.

 

 

 

 

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-img_20200925_121132.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.