Hrvatski radio

Radio Osijek

Komemoracija za Darija Grgića

28.01.2023.

12:56

Autor: HRT / Radio Osijek

komemoracija

komemoracija

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Hrvatsko društvo pisaca, organiziralo je, u Klubu knjižare Nova u Osijeku, komemoraciju za književnog kritičara i urednika Darija Grgića koji je preminuo 18. ovog mjeseca. Rođeni Osječanin, u svojoj je karijeri djelovao kao kritičar, esejist, recenzent, autor serije razgovora s književnicima i filozofima s prostora bivše Jugoslavije. 

Tekstove je objavljivao u brojnim časopisima u Hrvatskoj i okolici, kao i na portalima i radijima. Gostovao je u emisijama HRT-a Drugi format i Pola ure kulture te imao stalnu rubriku u emisiji "Knjigom u glavu", u kojoj je predstavljao manje poznate, ali važne autore. Napisao je knjigu eseja "Romantika je roba iz uvoza". Bio je dugogodišnji član uredništva Zareza te član HDP-a i predsjednik osječko-branjskog ogranka HDP-a. Dobitnik je Povelje uspješnosti "Julije Benešić" za kritiku, 2005. Bio je sudionik Domovinskog rata.

"Sve nas je iznenadio prerani odlazak prijatelja i kolege Darija Grgića koji je niz godina bio prisutan, zanimljiv i poznat mnogima književni kritičar, pisac, glazbeni kritičar i urednik internetskog časopisa i to u šrem, a ne samo osječkom, krugu. S mnogima je surađivao i prijateljevao, puno je pisao iako je zahvaljujući svojoj nebrizi za samopromociju objavio samo jednu tiskanu knjigu, ali zapravo na internetu i drugdje kola puno veća količina njegovih različitih tekstova," rekao je povjesničar, književnik i prijatelj, Stanko Andrić.


komemoracija

komemoracija

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.