Hrvatski radio

Radio Osijek

Komemoracija za počasnoga građanina Osijeka I.Mažurana

20.12.2016.

14:56

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zgradi Glavne straže Muzeja Slavonije u Osijeku održana je komemoracija u povodu smrti povjesničara, pisca, arhivista i muzealca Ive Mažurana - počasnoga građanina Osijeka. Organizirali su je Muzej Slavonije i Državni arhiv na čijem je čelu bio do odlaska u Zagreb.

Samozatajan, povučen i marljiv zaljubljenik u povijest Slavonije, koji je i svoje slobodno vrijeme i vlastita sredstva trošio na otkrivanje, istraživanje i arhiviranje, doktor znanosti Ive Mažuran - Ličanin sa zagrebačkom adresom najbolji je poznavatelj osječke Tvrđe i povijesnih izvora grada.

"Treba spomenuti da je objavio 30 monografskih publikacija, više od 60 stručnih članaka, 20 enciklopedijskih jedinica, mnoštvo udžbenika, priručnika za učenike i nastavnike, feljtone u Vjesniku i Glasu Slavonije. Uistinu bogat i plodonosan rad" - istaknuo je ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling.

 Rođen 1928. u Brušanima kod Gospića, s obitelji u Osijek Mažuran dolazi 1942. Mušku gimnaziju završio je u Karlovcu, a nakon završetka studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu poseban interes kao kustos Muzeja Slavonije pokazao je od 1954. do 1960. godine za srednjovjekovno, tursko i novovjekovno razdoblje osječke i slavonske povijesti. Mnogi kažu da je Mažuranova  bibliografija važnija od njegove biografije.

Dražen Kušen, vršitelj dužnosti ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku podsjeća da je od 1960. do 1969. godine kao arhivist, a onda i ravnatelj do odlaska u Zagreb - Ive Mažuran stekao  ono vješto oko za arhive u Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji, Turskoj.

"Pronalazio je i designirao, kopirao i donosio u Hrvatsku mnoge izvore za proučavanje prošlosti Osijeka i Slavonije" - istaknuo je dr.sc.Kušen.

 Posljednji ispraćaj Ive Mažurana bit će sutra u 12,50 na krematoriju u Zagrebu, istaknuto je na komemoraciji u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.