Hrvatski radio

Radio Osijek

Komemorativni skup Dan kada je Tovarnik plakao

31.01.2019.

19:00

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

Na današnji dan prije 21 godinu pokopani su posmrtni ostaci 48 mještana Tovarnika ekshumiranih iz masovne grobnice. Taj je dan nazvan Dan kada je Tovarnik plakao. Sjećanje je to na sve Tovarničane stradale i nestale u Domovinskom ratu.

Dan kada je Tovarnik plakao obilježava se od 31. siječnja 1998. godine, od završetka mirne reintegracije. Toga je dana pokopano 48 mještana a današnji komemorativni skup sjećanje je na sve Tovarničane, poginule i nestale u Domovinskom ratu. Tijekom Domovinskog rata stradalo je 75 mještana. 

Nakon čitanja imena poginulih uz spomen-obilježje u središtu mjesta,ulicama Tovarnika prošla je kolona sjećanja do mjesnog groblja gdje je odana počast žrtvama Domovinskog a potom je služena sveta misa.

22. rujna 1991. ubijeno je 75 mještana, nesrpsko stanovništvo protjerano a preostali Hrvati, uglavnom žene i stariji ljudi, morali su nositi bijele trake kao znak da su hrvatske nacionalnosti. Za taj ratni zločin velikosrpskih postrojbi i stradanje 75 mještana nitko nije odgovarao. U Tovarniku je ubijen Ivan Burik, jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice 1998. godine.    

Na današnjem je komemorativnom skupu načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković istaknula da se u toj općini još traga za sudbinom 5 osoba, 3 iz Tovarnika i 2 iz Ilače, koji se i danas vode kao nestali.  Nažalost, krivci za ove zločine do danas nisu odgovarali- rekla je načelnica općine a zločin bez kazne spominje i predsjednik tovarničke Udruge "Dr. Ante Starčević" Antun Ivanković koji je ocijenio da je je katastrofa što hrvatske institucije dosad nisu bile kadre procesuirati ratne zločine počinjene u Tovarniku.

Uz članove obitelji, rodbinu, prijatelje i mještane te predstavnike Općine  i Vukovarsko-srijemske županije, komemorativnom skupu je nazočilo i izaslanstvo u kojem su bili izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, saborska zastupnica Marijana Balić kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora  te izaslanik predsjednika Vlade Krunoslav Šeremet.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.