Hrvatski radio

Radio Osijek

Komunikacija u Stožeru za zaštitu i spašavanje

05.04.2016.

12:06

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječko-baranjska županija u protekle je tri godine uložila 80 tisuća kuna u razvoj komunikacijskoga sustava za krizne situacije. . . .

Ulaganjima u posljednje tri godine Osječko-baranjska županija razvila je vlastiti sustav radio-komunikacijskih veza, koji se koristi kao alternativna varijanta u kriznim situacijama, poput elementarnih nepogoda, istaknuto je na sastanku članova županijskog Stožera zaštite i spašavanje  te zapovjedništva Civilne zaštite.

Uočeno je da postojeći komunikacijski sustavi u izvanrednim okolnostima ili velikim nesrećama prestaju funkcionirati, pa se javljaju problemi u koordinaciji postrojbi Civilne zaštite, rekao je župan Vladimir Šišljagić.
Izvijestio je da je Županija u u protekle tri godine uložila više od 80 tisuća kuna u nabavu radio-komunikacijske opreme, koja će se koristiti u situacijama kada ne bude moguća komunikacija standardnim oblicima veze, poput fiksne i mobilne telefonije.
Župan Vladimir Šišljagić je dodao da je taj sustav radio-veza već korišten za vrijeme poplava i drugih izvanrednih okolnosti na području Županije, a u tome pomaže i osječki Radio-klub, koji ima dugu tradiciju upravo u ovakvim aktivnostima.
Predstavnik Radio-kluba Marijan Rečić rekao je da je riječ o potupno samostalnom sustavu komunikacija, neovisnom o repetitorima i izvorima napajanja, koji kao pričuvna opcija može biti iznimno koristan u slučajevima, poput svojedobno "ledene kiše" u Lici, kada su otkazali svi drugi sustavi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.