Hrvatski radio

Radio Osijek

Konačno zajednička borba protiv komaraca?

14.03.2023.

14:25

Autor: HRT Radio Osijek

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Jedan od vjesnika proljeća u Osijeku nam je svake godine i početak borbe s komarcima. Grad Osijek je, slično kao i lani, za ove namjene ove godine osigurao 700 tisuća eura, međutim u nekim godinama se i ovoliki iznos pokazao kao nedovoljnim i to prvenstveno zbog izostanka zajedničkog pristupa s okolnim općinama koje većinom nisu provodile larvicidne tretmane na svojim područjima.


To bi se od ove godine trebalo promijeniti otkrio nam je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin. Pokrenuli smo smo razgovore, koji su već u poodmakloj fazi, s određenim općinama koje nas okružuju i koje imaju najveći utjecaj na populaciju komaraca u samom gradu Osijeku. S njima vodimo konstruktivne razgovore i mogu reći da smo na dobrom putu za potpisivanje jedne vrste sporazuma kako bi cijelo poplavno područje Osijeka i okolice, s kojega i daleko najveći broj komaraca ulazi u sam grad, bilo larvicidno tretirano, a što se pokazalo i kao najučinkovitijim načinom u borbi s komarcima. To dosad, što zbog nepostojanja jednog ovakvog sporazuma, što zbog administrativnih granica jedinica lokalnih samouprava, nismo bili u mogućnosti, poručio je Vulin. 


Predviđena sredstva i za tretmane iz zraka


Vulin dodaje i kako je, iako je prošlo ljeto gotovo u potpunosti na osječkom području proteklo bez većih najezdi komaraca te je utrošeno svega 50 tisuća eura, teško očekivati da će se takva situacija ponoviti, stoga su predviđena sredstva u visini od 700 tisuća eura. U natječaju, koji će uskoro biti objavljen, ima četiri grupe nabave, a jedna od njih se odnosi i na tretmane i iz zraka. Predvidjeli smo za to sredstva i, iako mi je možda malo prerano govoriti o tome, vjerujem kako će biti izvođača koji će takve usluge biti u stanju i izvesti.


Situacija na terenu zadovoljavajuća


Što se tiče stanja na terenu, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije počeo je već i s provođenjem monitoringa na poplavnim područjima, a na kojima je situacija zasad zadovoljavajuća.  „Na sreću još uvijek je teren suh, vodostaji i Drave i Dunava su relativno niski tako da još nije došlo do izlijevanja, pa će tako velike brojnosti komaraca još neko vrijeme izostati, kaže voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Hrvoje Bekina. Međutim, unatoč povoljnim pokazateljima s terena leteće napasnike uskoro ipak možemo očekivati. Komarci će se sada lagano probuditi kako nam dolazi toplije vrijeme. To su komarci koji su prezimili u podrumima i šupama i kojih neće biti u velikom broju, ali će se uskoro pojaviti, kaže Bekina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.