Hrvatski radio

Radio Osijek

Koncert klasične glazbe - za mir u Ukrajini

11.03.2022.

22:40

Autor: Marina Ban

Koncert u HNK Osijek

Koncert u HNK Osijek

Foto: Marina Ban / Radio Osijek

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku večeras je održan prvi od dva Koncerta klasične glazbe – za mir u Ukrajini. Koncert je humanitarnog karaktera – prihod od ulaznica i prikupljene donacije bit će uplaćeni na račun Hrvatskog caritasa. Osvrt Marine Ban:

Grad Osijek ponovo pokazuje kako diše i živi u glazbi, ali ovoga puta „glazbe u službi humanosti“. Premijera koncerta klasične glazbe – za mir u Ukrajini bila je svečana i dostojanstvena. Pod preciznom dirigentskom palicom Mladena Tutavca te uz solista Lovru Marušića na klaviru i koncertnog majstora Igora Šimonjija, grad na Dravi pokazao je svoje suosjećanje prema teškoj ukrajinskoj situaciji.

Strukturalno podijeljen u dva dijela, na programu večeri čuli smo Klavirski koncert br. 4 u G- duru, op. 58, skladatelja Ludwiga van Beethovena te Simfoniju br. 1 u Es- duru op.8, ukrajinskog skladatelja Reinholda Glierea. Idejni začetnik projekta koji je u potpunosti humanitarnog kataktera je upravo dirigent Mladen Tutavac, koji je s prvim taktovima večeri, poveo osječki orkestar suosjećajno i muzikalno. Biva to uvijek posebno, kada je riječ o spoju Tutavac – orkestar- solist- publika. Svi ga razumiju. I protrne čovjek nekako slušajući sve vijesti koje nas mahom podsjećaju na početak 90-ih, a glazbom, pak, pretvori se ta tuga u ponos i herojstvo. Čulo se to već u Beethovenovu Klavirskom koncertu, gdje nas je oduševio pijanist Lovre Marušić, umjetnik s međunarodnom reputacijom. Marušić je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja, od kojih je najsvježije ono iz 2021. godine, srebrna medalja iz Clevelanda, koju je osvojio svirajući upravo ovaj koncert. Sličan senzibilitet prema glazbi dijele Marušić i Tutavac, a kako ističe maestro: „riječ je o pijanistu oko kojega su se poklopile sve zvijezde“.

Nakon dugo vremena, vidimo i veliki osječki orkestar na pozornici, a ono što je posebno važno jest pojačanje u violinama. Riječ je o Florianu Balažu i trojici suradnika koje je poveo u ovu priču. U drugom dijelu koncerta, Osječani su mogli poslušati Simfoniju br. 1 u Es- duru, op 8, izuzetnog ukrajinskog skladatelja Reihnolda Glierea. I kao da je nekakva posebna čarolija nastala upravo u iščekivanju skladbe koju nemamo prilike često čuti, no suosjećajući sa situacijom u Ukrajini, Osječani su u jednom dahu poslušali Gliereovu simfoniju. Riječ je o djelu koje u sebi ima mnogo parametara, a osjeti se u njemu izvrsnost maestra Glierea. Naime, simfonija je instrumentirana zaista sjajno; pri čemu je skladatelj pokazao iznimno znanje u stvaranju i skladanju ove simfonije te pomno poznavanje orkestra, kao i vladanje orkestrom. Ova je simfonija u harmonijskom i polifonom smislu napravljena vrlo jasno, znalački i skladno. Unutar nje čuju se mnoge slobodne modulacije, slobodne harmonijske progresije, koje su tipične za jedan kasnoromantični stil. U ovakvoj situaciji, važno je pogoditi karakter same glazbe, a izbor ove simfonije upravo je dokaz toga. S jedne strane imamo radost života, koju zamijeni neka igra; u sredini dođe, pak, tuga, a u kraj nas vodi raspojasanost, veselje i herojstvo. Ovo je kompletna i emocionalno vrlo snažna simfonija; takvom smo ju osjetili i doživjeli upravo u osječkom teatru, gdje je Gliereova glazba privukla elegancijom i harmonije i jasnoće te koherentnosti oblika.


Galerija
Koncert u Osijek, Foto: Marina Ban/Radio Osijek
Koncert u HNK Osijek, Foto: Marina Ban/Radio OsijekKoncert u HNK Osijek, Foto: Marina Ban/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.