Hrvatski radio

Radio Osijek

Koncert u povodu 140. godišnjice rođenja Zoltána Kodálya

10.03.2023.

19:57

Autor: Željko Kovačević

Zoltán Kodály

Zoltán Kodály

Foto: facebook / HRT

Na osječkom Pedagoškom fakultetu održan je koncert u povodu 140. godišnjice rođenja Zoltán Kodály mađarskog skladatelja, etnomuzikologa, dirigenta i glazbenog pedagoga. Nastupili su mješoviti komorni zbor kulturnog društva Népkör pod dirigentskom palicom i uz glazbenu pratnju na glasoviru mr. sc. Márije Veres sa solisticom Ágnes Hajdú, sopranisticom te solisti i članovi Pečuške filharmonije. Viktória Szakács, na violončelu, Murin Jaroszlav, na violi i Ibolya Huszics, na klaviru.

Zoltán Kodály mađarski je skladatelj, etnomuzikolog, dirigent i glazbeni pedagog rođen u Kecskemétu 1882, a umro je u Budimpešta,1967. Školovao se u Galanti i Trnavi, današnjoj s u Slovačkoj, gdje je učio glasovir, violinu i violončelo. Glazbu je studirao u Budimpešti i Parizu, a na Sveučilištu u Budimpešti mađarski i njemački jezik i književnost. Doktorirao je 1906. tezom o strofnoj strukturi mađarske narodne pjesme. Rano povezan s Belom Bartókom, intenzivno je od 1903. na terenu proučavao izvornu mađarsku narodnu glazbu i folklor. Djela mu se izvode od 1910., a međunarodni ugled stekao je nakon 1923. Često je dirigirao vlastita djela na mnogobrojnim turnejama po Europi, SAD-u, SSSR-u i drugdje. Kodály se, uz B. Bartóka, smatra najistaknutijim mađarskim skladateljem 20. stoljeća. Najpoznatije mu je djelo Psalmus Hungaricus za tenor, zbor, dječji zbor i orkestar (1923). Objavio je niz didaktičkih djela kojima je preustrojio mađarsku glazbenu nastavu (poznata Kodályeva metoda), nekoliko zbirki mađarskih narodnih pjesama te mnoge članke i studije. 

 Koncert je održan uz pokroviteljstvo Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i mađarske fondacije „Csoóri Sándor”.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.