Hrvatski radio

Radio Osijek

Koncert za pedalpiano u izvedbi pijanista Roberta Prosseda

07.12.2022.

22:50

Autor: Kulturni centar Osijek/ HRT

Kulturni centar u Osijeku, 7.prosinca

Kulturni centar u Osijeku, 7.prosinca

Foto: mvp / HRT

Talijanski institut za kulturu, u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku i Kulturnim centrom Osijek, publici je predstavio talijanskog pijanista Roberta Prosseda koji je večeras održao jedinstven koncert za pedalpiano.

Kad se spoji zvuk dva klavira, glazba Mozarta, Schumanna i Gounoda, vješti klavirski prsti talijanskog pijanista Roberta Presseda s umijećem sviranja na dva klavira istodobno- dobijete Koncert za pedalpiano, i to u Osijeku, u Kulturnom centru Osijek.

Pedal Piano instrument je obožavan od strane velikana glazbe Mozarta, Schumanna i Alkana koji su skladali za njega, ali biva zaboravljen početkom 19. stoljeća. Koncertno uskrsnuće doživio je klavirskim umijećem pijanista Roberta Pressede koji je ponovno otkrio taj instrument i obnovio čitav klavirski repertoar za njega.

Ovog "double deckera" među klavirima, kako ga nazivaju , zbog specifičnosti slaganja, krasi gotovo arhitektonska kvaliteta, ali i posebno bogatstvo zvuka.

Roberto Prossedo talijanski je klasični pijanist. Godine 2011. Prosseda je prvi put održao koncert na pedalnom klaviru, izvevši Koncert za pedalni klavir Charlesa Gounoda, u verziji za moderni instrument, što je bila svjetska premijera. Prossedo redovito nastupa s vodećim svjetskim orkestrima, snimio je brojne nosače zvuka za prestižne diskografske kuće, a u krugovima stručnjaka slovi kao jedan od vodećih svjetskih interpreta glazbe Felixa Mendelssohna Bartholdyja. Glazbena kritika superlativima je ocijenila i Prossedine interpretacije skladbi Mozarta, Schuberta i Chopina, kao i njegovu posvećenost vraćanju pedalnog klavira i obnovu repertoara za taj zaboravljeni instrument na koncertne pozornice.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.