Hrvatski radio

Radio Osijek

Koncerti gudačkog orkestra za kraj kazališne sezone

08.07.2020.

13:28

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

U okviru premijernog programa Covid-19 "Pozornica u dvorištu", Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku održat će 10., 11. i 12. srpnja u dvorištu HNK koncerte gudačkog orkestra kojim će zaključiti kazališnu sezonu.

Na repertoaru će biti djela Antonia Vivaldija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga van Beethovena, Samuela Barbera i Benjamina Brittena. Kako je istaknuo dirigent Filip Pavišić koncert će biti samo jedan mali presjek mogućeg programa koji se mogao sastaviti za ovakav gudački orkestar, a razlog je što je zbog epidemioloških mjera koncert ograničen na trajanje od samo sat vremena:

"Gudački orkestar ima zaista jako velik repertoar i mi smo tu mogli složiti barem pet sezona, tako da smo morali odabrati samo neka od djela, a osim toga u ovom kratkom razdoblju od dva tjedna za probe ne bi stigli baš sve ni uvježbati. Solistica na koncertu nam je s flautom Mia Mandić. Ona je jedna izuzetna mlada umjetnica koja već neko vrijeme svira s nama u orkestru. Ovaj je koncert planirala u svibnju izvesti s ansamblom u katedrali, no zbog koronakrize on je otkazan. Nismo htjeli da ta točka ode u vjetar i ovo je bila idealna prilika da ju uvrstimo u ovakav jedan koncert i njome ćemo ga otvoriti", rekao je Pavišić

Solistica Mia Mandić 25-godišnja je umjetnica koja je završila Umjetničku akademiju u Splitu, a već je surađivala s osječkim HNK: "Izuzetna mi je čast što ću svirati Vivaldija s ovakvim orkestrom. Nismo baš imali puno vremena se spremati, no nadam se da će se publici svidjeti".

Koncerti će se, kao i svi dosadašnji u sklopu programa Covid 19 održati u dvorištu HNK u petak, subotu i nedjelju s početkom u 21 sat.

PROGRAM KONCERTA
1. Antonio Vivaldi: Koncert za flautu u g-molu RV 439 "LA NOTTE"
Solistica: Mia Mandić
2. Wolfgang Amadeus Mozart: EINE KLEINE NACHTMUSIK KV 525
- Allegro
- Romanze: Andante
- Menuetto: Allegretto
- Rondo: Allegro
3. Ludwig van Beethoven: SINFONIJA br. 5 u c-molu, I stavak, Op. 67
4. Samuel Barber: ADAGIO ZA GUDAČE, Op. 11
5. Benjamin Britten: SIMPLE SYMPHONY, Op. 4
- Boisterous Bourrée
- Playful Pizzicato
- Sentimental Saraband
- Frolicsome Finale

Dirigent / Filip Pavišić
Solistica:
Mia Mandić, flauta
Koncertni majstor / Béla Nagy
Inspicijentica / Irena Budak

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.