Hrvatski radio

Radio Osijek

Koncertni ciklus grada ugostio Komorni orkestar Panonske filharmonije

28.04.2022.

22:22

Autor: Ana Mitar

Komorni orkestar Panonske filharmonije

Komorni orkestar Panonske filharmonije

Foto: Kulturni Centar Osijek / Radio Osijek

Gostovanjem Komornog orkestra Panonske filharmonije iz Pečuha večeras je nastavljen Koncertni ciklus grada. Komorni orkestar čini 19 glazbenika koji su dio vodećih orkestara u Mađarskoj i regiji, a ovo je tek prva suradnja u nizu planiranih, potvrdio je ravnatelj Kulturnog centra Osijek, Ivan Kristijan Majić. 

Orkestar je publici predstavio zanimljiv koncertni repertoar: Goltermannova Romansa za cello, Poulencov Sekstet za puhače, Mahlerov Klavirski kvartet, Brahmsov Klarinetistički kvintet, te skladbama “maestra” argentinskog tanga Astora Piazzolle. Panonska filharmonija orkestar je s 210 godina tradicije vrhunskog muziciranja u našem najbližem susjedstvu – mađarskom Pečuhu, a gostovanje Komornog orkestra filharmonije dio je i kontinuirane suradnje gradova prijatelja Osijeka i Pečuha, Panonske filharmonije i Kulturnog centra Osijek te nužnosti povezivanja umjetnosti kroz kulturne suradnje ovakvog tipa, a na radost i razvoj publike. Upravo zato ravnatelj Kulturnog centra Osijek najavio je buduće suradnje, ne samo  koncertne nego i drugih grana umjetnosti. 

Koncertna majstorica, Marta Varga Deak nije skrivala uzbuđenje prije nastupa te je zaključila kako je koncert vrlo zanimljiv baš zbog komornog izdanja koji podrazumijeva nastupe u kvartetima, kvintetima, sekstetima, puhačima i gudačima u kombinaciji s klavirom. 

Kao i za svaki koncert do sada za nastup Komornog orkestra Panonske filharmonije tražilo se  mjesto više što je dokazalo kako Osječani imaju sluha za ovakvu vrstu događaja te da ih treba biti još više. 


Više o koncertu i budućim planovima Kulturnog centra Osijek poslušajte u prilogu. 

Ivan Kristijan Majić, Kulturni Centar Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.