Hrvatski radio

Radio Osijek

Konferencija Dvije rijeke i jedna gora

26.11.2015.

14:15

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko- mađarski prekogranični eko turistički projekt koji povezuje Dravu, Dunav i Papuk „Dvije rijeke i jedna gora“ stigao je do završne konferencije održane u Eko centru Zlatna greda u Kopačkom ritu.

S više od milijun eura financiran je sredstvima Europske unije a ujedinio je udrugu Zeleni Osijek, Park prirode Papuk i Nacionalni park  Dunav- Drava iz Mađarske. Projekt  je ispunio ciljeve: obnova i uređenje eko turističke infastrukture, novoosmišljeni turistički proizvodi, povećati turistističku atraktivnost prekograničnog područja, potaknuti održivi gospodarski razvoj i upravljanje prirodnim resursima duž regije Mura- Drava- Dunav.

Rezultati projekta u Zlatnoj gredi nove su škole u prirodi, edukativne radionice za djecu, zabavno- adrenalinski park koji će na jedinstven način omogućiti stjecanje novih znanjai razvoj motoričkih sposobnosti posjetitelja, a u eko knjižnici djeca i odrasli imat će priliku doznati o prirodi koja ih okružuje, biološkoj raznolikosti, održivom razvoju i eko turizmu, izgrađen je parking za bicikle i automobile, osmišljene kanuing ture na Dunavu i Dravi, Kopačkom ritu, biciklističke ture, fotosafari...

Javna ustanova Park prirode Papuk postojeću je poučnu stazu uz jezero na Jankovcu prilagodio osobama s posebnim potrebama, izgrađeno je dječje igralište na Jankovcu, opremljena knjižnica sa stručnom literaturom, nabavljena oprema za laboratorij, označene konjičke staze, izgrađene nadstrešnice za smještaj konja, sjenice za odmor jahača...

Nacionalni park Dunav- Drava iz Mađarske je izgradio Eko turistički centar u kojem će posjetitelje podučavati o zaštićenim prirodnim vrijednostima, izgrađeno prihvatilište za ozlijeđene ptice, nova poučna staza, edukacijski centar, kupljeni su novi kanui i bicikli, za potrebe Muzeja bijele rode u Kolkedu nabavljene su klupe, stolovi i interaktivne ploče. 

   

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.