Hrvatski radio

Radio Osijek

Konferencija HNS-ova kandidata za gradonačelnika Osijeka Vladimira Hama

07.04.2021.

13:29

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

"Zelena Strossmayerova avenija" tema je konferencije za novinare koju je sazvao HNS-ov kandidat za osječkoga gradonačelnika Vladimir Ham na raskrižju Kanižlićeve i Strossmayerove ulice .

"Radi se o Strossmayerovoj ulici koja je, kao što znamo poprilično gola jer tramvajski promet koji je vrlo intenzivan u ovom dijelu grada zauzima naravno svoje mjesto i tramvajska pruga prolazi direktno uz kuće. Mi smo putem svoga ogranka Hrvatske narodne stranke ovdje u Retfali 2018. proveli jedno istraživanje među stanovnicima Strossmayerove i njihovo mišljenje o sigurnosti prometa stanovanja u njihovoj ulici. Jedna značajna većina stanovnika ulice podržala je ideju da se tramvajska pruga premjesti sa ovih trakova u kojima je sada na sam kolnik kako bi se tramvajski promet udaljio od kuća i stvorio jedan zeleni pojas između kuća i prometnice jer time dobivamo i na sigurnosti onih koji voze biciklističkom stazom i samih pješaka ali dobivamo jako puno i na vizuri cijele ulice. Po uzoru na Europsku aveniju, koja je doista zelena avenija i Strossmajerova bi to mogla biti kada bismo naravno u planiranju rekonstrukcije prometnice uplanirali i takav jedan zeleni pojas. Druga stavka rekonstrukcije svakako je upravo ovo spomenuto čvorište odnosno križanje na kojem se sada nalazimo a u neposrednoj blizini kojega se upravo gradi i predivan veliki moderan stadion. Uskoro će se graditi i Prva gimnazija te će ovaj dio postati još življi nego što je sada. Već sada vidimo da postoji značajno prometno opterećenje te je potrebno izgraditi kružni tok koji će moći sav taj promet doista kvalitetno i progutati ali ne bilo kakav kružni tok nego jedan od onih turbo rotora koji bi ispod sebe imali i pothodnik za pešake dakle kako bi kompletno prometovanje svih kategorija ovdje bilo u potpunosti sigurno. Ovakvi konkretni projekti su ono što Grad Osijek treba učiniti i zadržati. Ono što želimo raditi su konkretne stvari u okviru onih naravno proračunskih mogućnosti. Da one svakako postoje vidimo proteklih godina da se Proračun Grada Osijeka puni dobrom dinamikom, da su financije Grada stabilne i da se u ovo vrijeme u ovako velike projekte može ulaziti sa naravno dijelom sredstava, jer uvijek za onaj drugi dio postoje sredstva Europske unije i središnje države", rekao je HNS-ov kandidat za gradonačelnika Osijeka, Vladimir Ham.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.