Hrvatski radio

Radio Osijek

Konferencija o graševini

27.05.2022.

12:50

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Konferencija o graševini

Konferencija o graševini

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te uz partnerstvo Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Udruge "Graševina Croatica" u Osijeku se održava konferencija o jednoj od najvažnijih hrvatskih sorti grožđa i vina- graševini. 

Uz dva panela pod nazivom "Graševina jučer, danas, sutra" i "Quo vadis vinska Hrvatska" u kojima sudjeluju poznati enolozi, vinski stručnjaci i profesori, na skupu se govori i o vinskom udruživanju, iskustvima Mađara u vinogradarstvu i vinarstvu, klimatskim promjenama u tom sektoru te vinskom marketingu i turizmu. Konferencija o graševini dio je projekta "Wine Tour Across Borders" sufinciranog kroz Interreg program Mađarska-Hrvatska. 

U prilogu govore sudionici: Ivana Jurić - direktorica TZ Osječko - baranjske županije i Darja Sokolić - ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

direktorica TZ OBŽ, Ivana Jurić

ravnateljica HAZPIH, Darja Sokolić

Velik izvozni potencijal Graševine

Graševina je najvažnija i najzastupljenija vinska sorta u Hrvatskoj s velikim izvoznim potencijalom, ali treba uložiti još dosta napora kako bi postala poznata i izvan Hrvatske, istaknuto je na međunarodnoj konferenciji naslovljenoj "GO - Graševina Osijek".


Ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić rekla je kako je 2020. godine proizvedeno 37 tisuća tona grožđa sorte graševina, odnosno oko 44 posto od ukupne proizvodnje u Hrvatskoj, a te je godine proizvedeno 255 tisuća hektolitara graševine što je gotovo 40 posto od ukupne proizvedene količina vina u Hrvatskoj.

Više od 40 posto vina koje se stavlja na hrvatsko tržište je graševina, koja se pojavljuje u svim kategorijama vina, od stolnog, kvalitetnog i vrhunskog do pjenušca pa Sokolić u toj sorti vidi velik potencijal.

Predsjednik Udruge Graševina Croatica Josip Pavić smatra kako Slavonija i Podunavlje, u smislu laboratorijskog i organoleptičkog ocjenjivanja, proizvode najkvalitetnija vina, ali imaju niže prodajne cijene i mali tržišni potencijal. Stoga je, kaže, potrebno promovirati graševinu kroz eno-gastro turizam te strategijama razvoja vinarstva omogućiti značajna ulaganja, koja bi intenzivirala turističke trendove, razvoj eno-gastro turizma i domaću potrošnju.

Direktorica osječko-baranjske Turističke zajednice Ivana Jurić kaže da je uz plavac i malvaziju, graševina najvažnija sorta Hrvatske te ima najveći izvozni potencijal. Smatra kako Hrvatska još uvijek nije prepoznata kao vinska zemlja te da bi brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje kroz turizam, koji je već etabliran, mogao biti značajan pomak u tome smjeru.

Direktor tvrtke Vinart Saša Špiranec ocijenio je kako je graševina u Hrvatskoj najvažnija i najzastupljenija sorta, ali je na međunarodnoj razini prilično anonimna pa predstoji veliki rad kako bi se afirmirala izvan Hrvatske. Graševina je u nižem i srednjem cjenovnom razredu izvrsne kvalitete i kada gledamo omjer cijene i novca malo tko može ponuditi tu kvalitetu po toj cijeni pa treba puno poraditi na imidžu graševine, poručio je Špiranec.

Konferencija

Konferencija

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.