Hrvatski radio

Radio Osijek

Konferencija o kibernetičkoj sigurnosti

16.10.2019.

15:15

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Konferencija je namijenjena svim subjektima iz gospodarstva, javnog i akademskog sektora. Jedan smo od predvodnika digitalizacije i u skladu s tim svjesni smo šansi koje nam pruža digitalizacija, ali i rizika koji mogu nastati zbog cyber attacka.

Stoga je naša dužnost da korisnike i javnost upoznamo sa svim rizicima koji mogu nastati zbog cyber attacka i zato smo ovdje. U Osijeku smo zato što se razvija kao centar kibernetičke sigurnosti u Hrvatskoj. Još smo prošle godine krenuli s aktivnom suradnjom na području kibernetičke sigurnosti, potpisali smo i sporazum u veljači ove godine zajedno s Fakultetom elektrotehnike i računarstva  iz Osijeka, Atos-om i Atoinženjeringom. Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama ostvariti  jednu plodnu suradnju na mnogo područja isto tako da ćemo moći pružiti i konkretne usluge subjektima u gospodarstvu pogotovo onima koji imaju kritičnu infrastrukturu, rečeno je na konferenciji.  Mišljenja su da smo mi za sada dosta sigurni iako kod takvih stvari nikad ne možete biti sigurni 100%. To nije nešto što se napravi jedanput i zaboravi nego je to jedan kontinuirani proces koji ima brojne zamke pogotovo kod industrijskih postrojenja gdje je većina korisnika fokusirana na IT mreže što je izuzetno važno i u tom segmentu možemo reći da smo prilično sigurni, međutim kada zadiremo u kompjuterske sustave koji upravljaju industrijskim postrojenjima, energetskim postrojenjima, infrastrukturom itd.,  tu je situacija puno kompleksnija i tu treba dakle posvetiti naročitu pozornost. Simens je odabrao ovo područje za daljnje akcije, istaknuto je na skupu u FEEIT-u.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.