Hrvatski radio

Radio Osijek

Konferencija o kibernetičkoj sigurnosti u Osijeku

13.10.2020.

13:05

Autor: Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

Foto: - / -

Kibernetička sigurnost, posebice u vrijeme korona krize kada on-line sustavi postaju najvažniji oblici komuniciranja, poslovanja i obrazovanja, iznimno je važna, a tim se povodom u Osijeku četvrtu godinu zaredom održava Konferencija posvećena kibernetičkoj sigurnosti.

Konferencija u organizaciji osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija namijenjena je ponajprije predstavnicima tvrtki, strukovnih udruga i članovima akademske zajednice, a osim industrijske sigurnosti najvažnija je tema zakonodavstvo. U Hrvatskoj je od 2018. godine na snazi Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga, no kao i u mnogim slučajevima, sama provedba nije jamstvo kibernetičke sigurnosti: "Zaštićeni jesmo ali sigurno ne dovoljno. Sigurnosna higijena je nešto s čim se moramo naučiti živjeti sve više i više. Ova konferencija je jedan doprinos u tom smjeru. Industrijska sigurnost je ono čime ćemo se najviše baviti sljedeća dva dana, odnosno kako poboljšati Zakon, kako ga bolje implementirati i kako da što više nas o tome sazna", rekao je Boris Bajtl iz tvrtke ATOS.

Voditelj Odjela za informacijsku sigurnost Hrvatske gospodarske komore Dražen Lučić istaknuo kako u Hrvatskoj imamo 130.000 gospodarskih subjekata i svaki je od njih potencijalno izložen ugrozi kibernetičke sigurnosti: "Vrlo je bitno reći da se te stvari ne događaju drugome i ne događaju se samo u Zagrebu, nego širom Lijepe naše. Zato je jako bitno da je ova konferencija organizirana uz pomoć FERIT-a već četvrti put i nadam se da je to samo početak jedne lijepe duge tradicije jer znanost je i van Zagreba i gospodarstvo je van Zagreba. Što se tiče operatora kritične infrastrukture u našoj ih zemlji ima preko stotinu, poput JANAFA, INA-e, Zračnih luka, KBC-a... Svi su oni itekako bitni za funkcioniranje našeg društva i zapravo su na vrhu potencijalne ugroze od kibernetičke sigurnosti".

Dekan osječkog FERIT-a Drago Žagar dodao je kako je upravo iz tih razloga značajna pomoć koju u rješavanju problema industrijske sigurnosti pruža akademska zajednica: "Postoje određeni studijski programi koji obrazuju studente na Poslijediplomskom specijalističkom studiju. Mi smo također uveli nekoliko kolegija kojima nastojimo znanja naših studenata povećati, odnosno povećati njihova znanja i kompetencije u tom području jer jednostavno danas stručnjak u informacijskom području ne može biti kompletan ako nema znanja iz informacijske i komunikacijske sigurnosti", rekao je Žagar i dodao kako se konferencija o kibernetičkoj sigurnosti u on-line obliku nastavlja se sutra, a teme o kojima će govoriti domaći i inozemni stručnjaci vezane su uz tehnička područja internetske sigurnosti, te primjere uspješne kibernetičke zaštite.

Nadzorni i programski odbor konferencije okupio je preko 90 uglednih znanstvenika iz oko 10 zemalja. Izlaganja 36 recenziranih radova kroz dva dana održat će se u okviru 11 sekcija, a radovi će biti objavljeni u Zborniku. Također će se održati četiri radionice, dva pozivna i dva tehnička predavanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.