Hrvatski radio

Radio Osijek

13:14 / 07.05.2021.

Autor: Stjepan Filipović

Konferencija projekta MOS-Cross 2

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Komarci su jedan od javnozdravstvenih problema ne samo Osijeka i Slavonije nego i područja Vojvodine. Rješavaju se pomaci po pitanju kontrole najezde komaraca, a uspješno su povučena i sredstva Europske unije, rečeno je na konferenciji.

"Cilj projekta je kontrola i poboljšanje sustava kontrole komaraca u prekograničnom području Hrvatska - Srbija. Kroz projekt, vrijedan 960.000 eura nastavljamo partnersku suradnju s partnerima s kojima smo se u ovom projektu koji je u prvom pozivu prekogranične suradnje Interreg Hrvatska - Srbija i ono što smo uspjeli uključiti i druge parrtnere u novi poziv, a to je uključivanje još dva zavoda za javno zdravstvo Sombora i Požeško - slavonske županije", rekla je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije, Nataša Turić.
"Komarci su jedan od javnozdravstvenih problema ne samo Osijeka i Slavonije nego i područja Vojvodine. Rješavaju se pomaci po pitanju kontrole najezde komaraca, a uspješno su povučena i sredstva Europske unije. U prekograničnom programu Hrvatska - Srbija planirana su i puno veća sredstva za suradnju između dvije države. Otvorit će se i nove mogućnosti za nastavak realizacije projekata ali i za jedan kvalitetniji iskorak. Očekujem i da će Zavodi za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije ali i Vojvodine naći nove projekte, prijedloge i modele kako bi kvalitetnije suzbili najezde komaraca", istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.
Voditeljica projekta, Magdalena Sikora naglasila je da će se na deset mjesta Osječko - baranjske županije postaviti svijetleći panoi koji će privlačiti komarce na način da će oponašati ljudski miris i dah. Komarci će ovdje ostati zarobljeni te će na posljetku uginuti od dehidracije. "Računamo da će jedna klopka hvatati do 30.000 komaraca u dvanaestsatnom razdoblju. Panoi će se ove godine testirati, a u urbanim sredinama bit će postavljeni sljedeće godine, naglasila je Sikora.
Osim monitoringa planira se nabavka kvalitetnije opreme pa se razgovara o kupnji aviona koji bi mogli tretirati komarce u vrijeme najezde, rečeno je na konferenciji u Osijeku.

 

Nataša Tramišak

Magdalena Sikora

Nataša Turić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.