Hrvatski radio

Radio Osijek

Konferencija za bolju demokraciju u Europi

14.12.2021.

17:18

Autor: HRT Radio Osijek

Konferencija o demokraciji u Osijeku

Konferencija o demokraciji u Osijeku

Foto: Radio Osijek / HRT

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Europskim dokumentacijskim centrom Pravnog fakulteta u Osijeku i centrom Europe Direct Osijek, nastavio je sa serijama konferencija o budućnosti Europe. Jedna je održana na osječkom FERIT-u

"Građani diljem Europe žele veću uključenost u donošenju odluka i zbog toga se i organiziraju konferencije koje čin niz događanja, susreta i razmjena mišljenja", čulo se na konferenciji u Osijeku. "Želimo uključiti građane Europske unije u razmišljanja i raspravu o tome kakvu Europu želimo, a posebno je važno uključiti mlade iz svih dijelova Europe pa tako i Hrvatske," rekao je voditelj Predstavništva Europske komisije u našoj zemlji Ognian Zlatev. 

U konferenciju koja se prenosila putem interneta uključivali su se građani, a posebno u pitanjima aktivni su bili mladi. "Konferencija ne zamjenjuje predstavničku demokraciju nego ju dopunjuje i jača na način da naš rad ima legitimitet i zasnovan je na deklaraciji o koferenciji koju su potpisale europske insitucije," rekla je u on line uključenju potpredsjednica za demokraciju i demografiju Europske komisije Dubravka Šujica. "Moramo se potruditi kako bi dosegnuli do što većeg broja naših građana. Naš cilj je aktivirati i one građane koji se osjećaju udaljeno od europskog projekta ili su nepovjerljivi prema njemu", rekla je Šujica. 

Završetak održavanja konferencija očekuje se u proljeće sljedeće godine. Nakon formalnog prestanka održavanja konferencija institucije Europske unije uzet će u obzir prijedloge građana i razmotriti zaključke konferencija, te donijeti odluku o daljnjim koracima koji će doprinijeti jačanju europske demokracije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.