Hrvatski radio

Radio Osijek

Kongres epidemiologa iz Hrvatske i Europe u Osijeku

19.05.2023.

13:28

Autor: Željko Kovačević

Miroslav Venus

Miroslav Venus

Foto: OBŽ / HRT

U Osijeku se od 18. do 21. svibnja održava 5. Hrvatski epidemiološki kongres pod nazivom „Kontinuitet, izazovi i budućnost epidemiološke struke“. Na poziv organizatora, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na skupu su stigli i sudionici iz inozemstva.

„Teme su vrlo šarolike, jer je epidemiološka struka koncipirana tako da pokriva široki spektar tema. Jedna od tema je svakako i COVID-19. Razgovaramo i o zdravstvenoj ekologiji, a bit će tu i zanimljivih okruglih stolova na temu HACCP-a i slično. Od međunarodnih predavača ističem stručnjake iz Italije, Slovenije i BiH”, rekao je Miroslav Venus, predsjednik Epidemiološkog društva Hrvatske liječničke komore.

Više od 150 eminentnih stručaka i znanstvenika će tijekom četiri dana trajanja kongresa raspravljati o prevencijama bolesti i unaprjeđenju zdravlja, cijepljenju, COVIDu-19, epidemijama zaraznih i nezaraznih bolesti, izazovima novih bolesti i bolestima koje nam se vraćaju, okolišu i zdravlju epidemiološkim istraživanjima i epidemiološkim metodama.


s 5. Hrvatskog epidemiološkog kongresa u Osijeku

s 5. Hrvatskog epidemiološkog kongresa u Osijeku

Foto: Grad Osijek / -

Kongres epidemiologa održava se svake četiri godine, četvrti je održan 2019. godine pa je razumljivo što je pandemija COVID-19 dominantna tema petog izdanja skupa koji okuplja stručnjake koji se time bave. 

"Kada kažemo da je s Covidom gotovo možda treba objasniti da je Covid i dalje tu i on neće nestati, iako smo se, mi na njega i on na nas, adaptirali”, istakao je Venus dodajući da smo preboljenjem ili cijepljenjem stvorili određen imunitet te virus više, osim za vulnerabilne dijelove stanovništva, ne predstavlja veliku ugrozu.

Napominje kako se moramo naučiti živjeti s njim i sve ono što je bilo obveza sada je preporuka, a ljudi se i dalje mogu pridržavati svih mjera zaštite od Covida unatoč tome što nisu obvezne.

Na upit što nam slijedi nakon Covida, Venus je upozorio da se u posljednje vrijeme govori sve više o virusu majmunskih boginja a i ptičja gripa se u pojedinim dijelovima javlja i razvija. "Imamo poznat i slučaj smrti od ptičje gripe u Kambodži gdje je umrla djevojčica, a razbolio se i njezin otac", zaključuje Venus.

„Drago mi je da se jedan ovako značajan stručni kongres održava u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji i iskoristit ću ovu priliku da nakon tri godine pandemije i nakon što je i službeno proglašen njezin kraj zahvalim epidemiolozima i drugim stručnjacima koji su dali obol u zaštiti stanovnika Osječko-baranjske županije od korona virusa”, rekao je Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

epidemiološki kongres

epidemiološki kongres

Foto: OBŽ / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.