Hrvatski radio

Radio Osijek

Kongres o raznolikosti domaćih životinja

01.07.2022.

15:24

Autor: Radio Osijek

Konji

Konji

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Uz trodnevni kongres koji je otvoren na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održava se i 31. Godišnja konferencija Međunarodne udruge za očuvanje pasmina u Podunavlju. 

Na kongresu sudjeluje više od 100 znanstvenika iz 11 podunavskih zemalja koje se bave očuvanjem animalnih genetskih resursa. Predsjednica Organizacijskog odbora, profesorica Mirjana Baban istaknula je kako smo svi odgovorni za čuvanje blaga koje su nam ostavili naši pradjedovi. "Uzgoj nije svrha sam po sebi, nego mi te životinje moramo ne samo očuvati, nego i koristiti u svoj mogunoj kulturnoj baštini i zbog toga smo ovaj kongres organizirali u vrijeme održavanja Đakovačkih vezova kako bismo spojili znanost, genetiku, očuvanje tih animalnih resursa s ugodnim doživljajem na otvaranju te manifestacije." U sklopu kongresa i Đakovačkih vezova gosti će posjetiti državni ergelu Ivandvor te pastuharnu u kojoj će se održati natjecanje u vožnji jednoprega i dvoprega. "Slavonski smo bazen za brojnost lipicanaca kod nas pa će se upoznati s našim uzgojem, korištenjem, ali i u svečanom mimohodu vidjeti na koji način baštinimo ono što smo stekli." A vojno husarske tradicija te uzgoj konja Bilogore predstavljeni su svim uzvanicima na svečanosti otvorenja kongresa u Osijeku na kojoj je sudjelovalo 10 jahača Povijesne postrojbe Hrvatske vojske Bjelovarski graničari – husari 1756.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.