Hrvatski radio

Radio Osijek

"Konj i njegov gospodar" predstavljeni u Tvrđi

21.11.2019.

21:56

Autor: Radio Osijek/mp

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Knjiga "Konj i njegov gospodar" Ivana Ćosića Bukvina predstavljena je u Državnom arhivu u Osijeku. Ćosić-Bukvin jedan je od najplodnijih autora Cvelferije s bogatim dugogodišnjim književnim, istraživačkim i kulturnim stvaralaštvom.

„Trideset i prvo ukoričeno djelo, sada nezaobilaznog istraživača Međbosuća Ivana Ćosića Bukvina posvećeno je pojavnosti konja i njegovog gospodara u trima društvenim kategorijama – vojsci, gospodarstvu i folkloru" - istaknuo je urednik knjige Antun Lešić. Podsjetio je kako su konji u doba Vojne krajine imali veliku ulogu. Od 18. do sredine 19. stoljeća koristili su se isključivo u vojne, a potom u gospodarske svrhe sve do dolaska poljoprivredne mehanizacije, a danas isključivo u kulturnim i turističkim manifestacijama. Autor u prvom dijelu govori o husarima, lakoj konjičkoj postrojbi, u drugom o konjogojstvu na prostoru “međbosuća”, a u trećem o pokladnom jahanju.

U predstavljanju knjige sudjelovali su prof.dr. Mirjana Baban i ravnatelj osječkog Državnog arhiva dr.sc.Dražen Kušen,a program je glazbeno obogatila muška pjevačka skupina "Stanari" iz Cvelferije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

20 h

FEBIRE

FEBIRE