Hrvatski radio

Radio Osijek

11:15 / 13.06.2022.

Autor: HRT

Konji bijelci u Babinoj gredi

Konji bijelci

Konji bijelci

Foto: Vukovarsko - srijemska županija / HRT - Radio Osijek

Župan Vukovarsko -srijemske županije Damir Dekanić nazočio je jučer 41. po redu priredbi tradicijske kulture „Konji bijelci“, na hipodromu, u Babinoj gredi. 

Župan Dekanić pozdravio je sve nazočne i kazao kako je riječ o tradicionalnoj priredbi koja svjedoči kulturu i tradiciju toga kraja. 

- Pozdravljam sve okupljene sa stihovima Ilije Babića, a oni kažu ovako : „Učio me dado i moj dida, Da se kapa praz svakog ne skida. Čuvaj, dite, poštenje šokačko Ljubi ono sve što je hrvatsko.“ – poručio je Dekanić okupljenima. 

Mjesnim hipodromom prodefiliralo je 26 svečano ukrašenih konjskih zaprega, a održana su tradicionalna natjecanja u nekoliko vještina poput vožnje kola na paliji, jahanja bez sedla, sklapanja kola, uprezanja konja i vezanja konjskih repova. Program su obogatili i folklorni nastupi gostujućih skupina iz Češke i Mađarske među kojima je najatraktivniji nastup bio onaj mađarskih Čikoša čija je vještina jahanja i dresure konja gledatelje ostavila bez daha.

-

-

Foto: Vukovarsko - srijemska županija / HRT - Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.