Hrvatski radio

Radio Osijek

Konkretnim mjerama sačuvati radna mjesta

17.12.2020.

13:50

Autor: OBŽ / Radio Osijek

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Foto: - / -

Bez državnih potpora u uvjetima pandemije mnoga se radna mjesta u realnom sektoru ne bi mogla sačuvati, a nastavak mjera preduvjet je za spas cjelokupnog gospodarskog sustava - rečeno je na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Osječko-baranjske županije.

Na dnevnom redu 11. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Osječko-baranjske županije raspravljalo se o stanju nezaposlenosti i zapošljavanju, stanju u gospodarstvu, te provođenju mjera za poticanje poduzetništva i poljoprivrede zbog problema uzrokovanih COVID-19 epidemijom na području Osječko-baranjske županije u 2020. godini.

Predsjednik GSV-a u OBŽ Petar Lagator zahvalio je socijalnim partnerima, predstavnicima poslodavaca i sindikata na kontinuiranim aktivnostima za očuvanje radnih mjesta i razumijevanju za aktualne uvjete rada te da vjeruje kako će se za prevladavanje krize izazvane epidemijom koronavirusom u Hrvatskoj osigurati daljnje financijske mogućnosti i potpore: "Osječko-baranjska županija zadržala je sve potpore koje smo davali prethodnih godina, a u poduzetništvu i poljoprivredi ove godine otvorili smo i dva nova poziva za potpore", naglasio je zamjenik župana i  dodao: "Naime, zbog problema uzrokovanih COVID-19 epidemijom Osječko-baranjska županija aktivno je uključena u provedbu programa pomoći poduzetništvu, poljoprivredi i turizmu, a u proračunu Županije za 2020. godinu osigurano je više od 17 milijuna kuna pomoći za ove sektore. Pomoć je provodi kroz redovne programe i aktivnosti, kao i kroz posebne projekte u kojima je naglasak stavljen na posljedice pandemije".

Predstavnik sindikata Marko Brekalo naglasio je da "u ovim čudnim vremenima kada se borimo protiv nepoznatog neprijatelja, zajedno s vlašću i poslodavcima, sindikati nastoje ravnopravno i razumno iznaći najbolji mogući način da se prebrodi kriza izazvana epidemijom te krene dalje, no puno je nepoznanica, a ne zna se ni kada će biti kraj epidemije".

Ivan Sarić iz Regionalnog ureda HUP-a u Osijeku istaknuo je kako poslodavci očekuju nastavak postojećih mjera Vlade RH, kao i donošenje novih: "Bez jasnih pravila i konkretnih mjera ne bi uspjeli sačuvati radna mjesta jer ovdje se ne radi samo o potporama za poduzetništvo nego o spasu cijelog gospodarskog sustava. Uputili smo i apel općinama i gradovima, a očekujemo još veće potpore financijskih institucija poput HBOR-a i HAMAG-a. Sreća je da u realnom sektoru ove godine nemamo značajnija otpuštanja, no ako se što prije ne donesu jasna pravila i konkretne mjere iduće godine bit će otpuštanja. No, moramo biti optimistični", rekao je Sarić.

Lagator, Brekalo, Sarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.