Hrvatski radio

Radio Osijek

Konstituiran 8. saziv Hrvatskog sabora

28.12.2015.

12:55

Autor: HRT/Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izborom Željka Reinera za predsjednika konstituiran je 8. saziv Hrvatskog sabora. Reiner, kandidat Domoljubne koalicije i Mosta, izabran je s 88 glasova, 62 zastupnika bila su "suzdržana", a jedan je bio "protiv".

Josip Leko obratio se zastupnicima i upozorio ih kako svima na vrhu prioriteta moraju biti Hrvatska i demokracija. Zamolio ih je da poštuju dignitet Sabora i njegov Poslovnik. "Demokracija traži strpljenje i sve se mora odvijati na korist građana i općih ciljeva", poručio je Leko. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko zatim je pozvao sve zastupnike da podupru Reinera. 

Željko Rainer zahvalio je svima koji su glasovali za njega, ali i onima koji to nisu učinili. "To je dokaz da živimo u demokratskoj, pluralističkoj i europskoj Hrvatskoj", poručio je te za to zahvalio prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i svim braniteljima. "Sabor jest i mora biti lučonoša domoljublja i hrvatske tradicije, ali mora biti i čvrsti jamac prava svih građana i manjina te mjesto kulture i dijaloga", kazao je Reiner te najavio kako će tražiti da se Hrvatski sabor preimenuje u "Hrvatski državni sabor". Kazao je kako povijest treba pamtiti, ali ne i u njoj tražiti izgovore. Smatra kako je konsezus o bitnim društvenim pitanjima moguć - i potreban. "Bog čuvao sve zastupnike, sve građane i građanke i jedinu nam Hrvatsku", zaključio je Reiner.

Saborski zastupnici su nakon toga izabrali članove Mandatno-izbornog povjerenstva. Za predsjednicu je imenovana Margareta Mađerić, a potpredsjednicu Gordana Sobol

Novi predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner rođen je u Zagrebu 1953. gdje je završio osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju, a 1976. je diplomirao na Medicinskom fakultetu.


Na Sveučilištu u Zagrebu doktorirao je 1982. godine, nakon čega je specijalizirao internu medicinu u Zagrebu i Hamburgu. Na postdoktorskom usavršavanju bio je u Oklahoma Cityju. Za docenta je izabran 1986., a dvije godine kasnije prvi put  je izabran za redovitog profesora Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Dodijeljen mu je naziv "Fellow of the Royal Society of Physicians" FRCP London, "Fellow of the European Society of Cardiology" FESC i "Fellow of the American College of Cardiology" - FACC.

Devet je godina bio pročelnik Kliničkog odjela Klinike za patofiziologiju KBC Zagreb, nakon čega je izabran za predstojnika Klinike za unutrašnje bolesti. Od 2003. godine pročelnik je Zavoda za metaboličke bolesti, pa pročelnik Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Od 2010. godine član je Savjeta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2004. do 2012. godine Reiner je bio ravnatelj KBC Zagreb gdje se istaknuo izgradnjom i opremanjem bolnice koja je danas jedan i pol puta veća nego što je bila prije njegovog mandata.

Član je Akademije medicinskih znanosti Hrvatske od 1990., a osam godina je bio njen predsjednik. Bio je član-suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a od 2006. godine  je njihov redoviti član - akademik. Voditelj je Odbora za aterosklerozu HAZU-a. Reiner je počasni član Akademije medicinskih nauka Bosne i Hercegovine. Bio je član Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), najvišeg upravljačkog tijela te organizacije kao drugi Hrvat u povijesti. Član je Upravnog odbora Svjetske udruge za aterosklerozu. 

Objavio je mnogobrojne znanstvene i stručne radove, gostovao na sveučilištima u SAD-u i Europi, te je predavao na nizu europskih i svjetskih kongresa. Član je znanstvenih odbora gotovo svih europskih i svjetskih kongresa iz područja ateroskleroze i kardiologije. Vodio je više znanstveno-istraživačkih projekata, član je uredništava i recenzent više uglednih međunarodnih časopisa.

Bio je i glavni tajnik Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), a sada je član odbora za izbor novih "fellows" ESC. Reiner je autor nekih ključnih europskih smjernica Europskih smjernica za liječenje dislipidemija,  te je koautor Europskih smjernica za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Bio je predsjednik Povjerenstva za lijekove i povjerenstva za dodjelu naziva primarijus, kao i  član tročlanog međunarodnog komiteta za dodjelu značajne svjetske nagrade iz medicine "Leon Bernard Prize".

Akademik Reiner član je Društva hrvatskih književnika i autor nekoliko knjiga poezije. Kao dragovoljac je sudjelovao u Domovinskom ratu te je odlikovan brojnim civilnim i vojnim odličjima. Od 1998. do 2000. godine bio je ministar zdravstva u Hrvatskoj, a od 2010. je predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća RH. Član je Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Hrvatskoga sabora. Godinu dana je bio potpredsjednik Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Hrvatskog sabora. Član je Odbora za međuparlamentarnu suradnju, zamjenik člana Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative, a od 2012. godine je potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.