Hrvatski radio

Radio Osijek

Konstituirano osječko Gradsko vijeće

26.06.2017.

14:18

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stabilnom većinom u Osijeku je konstituirano Gradsko vijeće. Koaliciju SDP-HNS-HSS- ANU s Mostom i HDSSB-om nazivali su neprincipijelnom i nelogičnom, ali politika je pronašla svoj put do 20 vijećnika od 37.

Većinska kolalicija predložila je vodstvo Gradskoga vijeća. Za predsjednika je sa 20 glasova za, 2 protiv i 15 suzdržanih  izabran Željko Požega s liste Mosta, koji je ovu kaliciju objasnio  prihvaćanjem Mostovih programa i zahtjeva, kao što je javni natječaj za članove uprava u tvrtkama. HDZ i stranka Desno prigovorili su gradonačelniku što je ovom koalicijom prešao preko svih uvreda, a on im je odgovorio kako nikada nikome ništa nije zamjerao, a kada je reagirao na napade bilo je to argumentima. Postavio je pitanje što to znači neprincipijelna koalicija i dodao kako postoje uspješne i neuspješne koalicije te da je prethodna bila uspješna, a ova sada će biti još uspješnija. Budući da je Anto Đapić, bivši predsjednik GV, a sada u oporbi, iznio najviše kritika na račun koalicije, Ivan Vrkić je izjavio kako je to odraz "njegovoga psihološkog stanja"  što nije uključen u novu koaliciju. Prvi potpredsjednik Gradskog vijeća je Drago Šerić (ANU), a drugi Karlo Šatvar (HDSSB) oko kojega se vodila rasprava. HDZ je predlagao svoga vijećnika Marinka Miloša na to mjesto, no, odlučila je koalicijska većina. Šatvar je novinarima rekao kako su se odazvali gradonačelnikovom pozivu na razgovor u kojem su iznijeli sve što mu zamjeraju  u radu, predstavili su svoje projekte i oni su prihvaćeni. Vjeruje  Kako će Osijek ići u pravom smjeru zajedništvom i doprinosom svih partnera. Čak 9 vijećnika izabranih sa lista dobilo je svoje zamjenike prema odlukama njihovih stranaka, jer dio nije mogao biti vijećnik po službenoj dužnosti, na primjer gradonačelnik i zamjenici, a dio je odstupio. Vijeće ima 10 vijećnika SDP-a, HNS-a, HSS- a i ANU, plus dva vijećnika srpske nacionalne manjine, 10 vijećnika HDZ-a, 5 iz Mosta, 3 iz HDSSB-a, 3 Biraj bolje, 2 vijećnika iz stranke Desno i dvoje s Nezavisne liste Danijele Lovoković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.