Hrvatski radio

Radio Osijek

Kontinentalni turizam treba veliku potporu Vlade

23.03.2017.

12:32

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove kao i prošle godine, prema svim pokazateljima ostvarenim u turizmu, možemo na razini Županije osječko-baranjske, očekivati relativno dobre rezultate .

Na području Osječko-baranjske županije u protekloj godini zabilježeno je 220 tisuća noćenja. Ostvareno je gotovo 2 milujna kuna. Bilježe se privatni smještaji, poglavito u ruralnom dijelu Slavonije i Branje.Dolaze kruzeri koji pristaju u BAtini te u Osijeku, koji još uvijek, unatoč projektima, nema luku za velike brodove. Međutim bez obzira na brojne manifestacije kojima je cilj privući goste još uvijek bilježimo takozvane dječje bolesti u turizmu. Čulo se na sjednici Skupštine Turističke zajednica Osječko-baranjske županije. U kontinentalni turizam još uvijek se izdvaja svega 5% prihoda, ostala sredstva se usmjeravaju na Jadran. Velike turističke agencije rijetko upućuju goste na kontinentalni turizam i doživljaj priče na seoskim imanjima. Ima jednodnevnih školskih izleta koji, najčešće završe u Kopačkom ritu. Članovi Skupštine županijske turističke zajednice ukazuju na nelogičnosti kada su u pitanju različite manifestacije i priredbe koje okupe manji broj gostiju, iako su sufinancirani od Županije. Od velikih manifestacija koje će i ove godine privući goste ističu se primjerice Pannonian Challenge, Osječko ljeto kulture,Osječko ljeto mladih, Aljmaška ribarska noć te poznati Dani vina i turizma u Osijeku. 

Prema nekim nabrojanim manifestacijama vidljivo je kako sezona na kontinentu traje već godinama 365 dana. Turistički djelatnici kontinenta ističu kao je to jedino moguće ako se želi preživjeti od turizma. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.