Hrvatski radio

Radio Osijek

12:32 / 23.03.2017.

Autor: Ksenija Zelenić

Kontinentalni turizam treba veliku potporu Vlade

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove kao i prošle godine, prema svim pokazateljima ostvarenim u turizmu, možemo na razini Županije osječko-baranjske, očekivati relativno dobre rezultate .

Na području Osječko-baranjske županije u protekloj godini zabilježeno je 220 tisuća noćenja. Ostvareno je gotovo 2 milujna kuna. Bilježe se privatni smještaji, poglavito u ruralnom dijelu Slavonije i Branje.Dolaze kruzeri koji pristaju u BAtini te u Osijeku, koji još uvijek, unatoč projektima, nema luku za velike brodove. Međutim bez obzira na brojne manifestacije kojima je cilj privući goste još uvijek bilježimo takozvane dječje bolesti u turizmu. Čulo se na sjednici Skupštine Turističke zajednica Osječko-baranjske županije. U kontinentalni turizam još uvijek se izdvaja svega 5% prihoda, ostala sredstva se usmjeravaju na Jadran. Velike turističke agencije rijetko upućuju goste na kontinentalni turizam i doživljaj priče na seoskim imanjima. Ima jednodnevnih školskih izleta koji, najčešće završe u Kopačkom ritu. Članovi Skupštine županijske turističke zajednice ukazuju na nelogičnosti kada su u pitanju različite manifestacije i priredbe koje okupe manji broj gostiju, iako su sufinancirani od Županije. Od velikih manifestacija koje će i ove godine privući goste ističu se primjerice Pannonian Challenge, Osječko ljeto kulture,Osječko ljeto mladih, Aljmaška ribarska noć te poznati Dani vina i turizma u Osijeku. 

Prema nekim nabrojanim manifestacijama vidljivo je kako sezona na kontinentu traje već godinama 365 dana. Turistički djelatnici kontinenta ističu kao je to jedino moguće ako se želi preživjeti od turizma.