Hrvatski radio

Radio Osijek

Konzorcij K - HNK zaživjet će od iduće kazališne sezone

28.04.2022.

21:11

Autor: Radio Osijek

Najavljen K-HNK

Najavljen K-HNK

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Pet nacionalnih kazališnih kuća od sljedeće sezone surađivat će u sklopu konzorcija K - HNK kako bi zajedno radili predstave i gostovali s vlastitim produkcijama. Pravi je primjer suradnje premijera opera Arlecchino i Gianni Schicchi, nastala u koprodukciji riječkog i osječkog HNK uoči koje je u Osijeku održan sastanak intendanata i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Nacionalna kazališta iz Splita, Rijeke, Zagreba,Varaždina i Osijeka u svojim će programima ponuditi koprodukcijske predstave i gostovanja u drugim kazališnim kućama. Inicijator konzorcija K-HNK prije nekoliko godina bio je riječki HNK čiji intendant Marin Blažević najavio je da će već u idućoj kazališnoj sezoni publika moći vidjeti 30 do 35 gostujućih predstava. Primjerice, riječki HNK gostovat će sa svoje dvije predstave u svim drugim HNK-ovima u Hrvatskoj. Koprudukcijske naslove doznat ćemo kad intendanti predstave novu kazališnu sezonu, a svako kazalište planira nekoliko suradnji s nekim od kazališta u konzorciju. Kazališta će se povezati i na nacionalnim festivalima, kao što je svih pet kazališta gostovalo na prošlogodišnjem Splitskom ljetu. Kulturno-političku, pravnu i financijsku potporu konzorciju kazališta pruža Ministarstvo kulture i medija, a ministrica Nina Obuljen Koržinek ističe važnost međuinstitucionalne suradnje. Ministarstvo kulture i medija najavilo je, ususret raspravi o novom zakonu o kazalištima, kako je cilj poticati ovakav tip suradnje na dobrobit umjetnika i publike. Po uzoru na konzorcij nacionalnih kazališta, ministrica Obuljen Koržinek najavila je sličnu suradnju hrvatskih muzejskih ustanova.


Ministrica Nina Obuljen Koržinek i intendant riječkog HNK Marin Blažević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.