Hrvatski radio

Radio Osijek

Kooperanti tvrtke Meggle na mukama - tko će otkupljivati njihovo mlijeko?

23.07.2020.

16:02

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Nakon što je tvrtka Meggle prošlog četvrtka u Osijeku najavila gašenje proizvodnje, mljekari strahuju. Iako su im u utorak iz resornog ministvarstva poručili da nemaju razloga za strah i da će se otkup mlijeka odvijati bez poteškoća, neki od njih boje se za svoju budućnost.

Milenko Bajić iz Negoslavaca dugogodišnji je Meggleov kooperant. "Bio sam i kooperant i MIA-e Osijek. Ovo što se dogodilo, malo nas je uzdrmalo, no nadam se da će se sve dobro posložiti i da ćemo se prilagoditi. Mljekar sam dugo i gospodarim s 50 krava od 2003. godine. Teško je danas biti stočar. Nismo se još oporavili od krize s aflatoksinom, kada je velik dio mljekara stavio „ključ u bravu“. I sami smo bili pred odlukom ugasiti prozvodnju ili ne, no ipk smo se do danas uspjeli održati. Na žalost i dalje je prisutan trend gašenja manjih gospodarstava . Meglgleu dnevno predajemo od 900 do 1000 l mlijeka. Imam laktofiz i djelatnici te tvrtke svaki su dan skupljali  mlijeko u našem selu. Otkupna je cijena takva kakva je, a  parametri za otkup doneseni su na državnoj razini. Što se tiče roka plaćanja, bili su stvarno korektni i plaćali su na vrijeme, svakog 15. – og u mjesecu, novac je bio na računu. Uvijek imam ekstra klasu mlijeka, jer se inače ne bi isplatilo proizvoditi. Cijena se kreće oko 2,5 kuna/l, no kad imaš veće količine, ipak se može preživjeti. Najveći nam je problem u Negoslavcima što nismo dobili ni četvorni metar državne  zemlje. Sve je uzeo Agrokor, a omladina je otišla u Njemačku, Irsku i Englesku. Tako je zbog Agrokora doveden u pitanje opstanak cjelokupnog gospodarstva oko nas. Imam samo 15 ha vlastite zemlje, dok je ostalo (35 ha ) u zakupu  - od privatnih osoba.  Cijena je za nas vrlo visoka – čak 200 eura po jutru  zemlje.  Nije to dovoljno za nas s  50 grla stoke pa proizvodim sve što mogu /kukuruz za  silažu i sijeno/, a žitarice dokupljujem, jer ih nemam dovoljno. Nadam se da kod nas neće biti problema s otkupom mlijeka od Meggleovih kooperanata, s obzirom da u našem selu ima i pet sabirnih mjesta za mlijeko koje „kupi“ Vindija. Nisam još kontaktirao s drugim otkupljivačima jer sam vjerovao da će se ova situacija nekako pozitivno riješiti".

Janja Trepšić iz sela Prnjavor u općini Oprisavci kaže kako im odluka Megllea da ugase proizvodnju u Osijeku još uvijek nije sjela. „Rastreseni smo, bojimo se.  Sve je bilo dobro, bili smo zadovoljni s otkupom. Cijena je bila niska, ali su redovito plaćali. Mljekarstvom se bavimo 35 godina, a posljednjih je godina sve preneseno na sina. Imamo 23 muzne krave koje  dnevno daju tristotinjak litara mlijeka. Stalno slušamo vijesti, nadamo se da nećemo ostati na vjetrometini. Nismo ni sa kim pojedinačno pregovarali, nadam se da će odluka donijeti na razini države".     

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.