Hrvatski radio

Radio Osijek

Koordinacija župana Galića u vlaku za Zagreb

10.06.2019.

18:12

Autor: Radio Osijek

foto: D. Jović (priopćenje VUSR)

foto: D. Jović (priopćenje VUSR)

Foto: - / -

Održana je 8. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika u vlaku i sastanak u Hrvatskim željeznicama u Zagrebu. "Želimo da u sljedećem financijskom okviru za pet slavonskih županija bude poseban operativni program gdje će svi naši strateški projekti biti predviđeni za financiranje", kaže župan.

Prije polaska vlaka, u izjavi za medije župan Galić je rekao: „Sazvao sam Koordinaciju, koja se inače održava u našoj vijećnici u Vukovaru i Vinkovcima, a danas je u vagonu putničkog vlaka koji vozi iz Vinkovaca za Zagreb. Idemo na sastanak u Upravu Hrvatskih željeznica – Putnički prijevoz i Infrastruktura na razgovor oko naših strateških projekata. Mi želimo da u sljedećem financijskom okviru za pet slavonskih županija bude poseban operativni program gdje će svi naši strateški projekti biti predviđeni za financiranje. Isto tako da se ti infrastrukturni projekti pripreme sa cijelom dokumentacijom za realizaciju.

Želimo sve projekte usuglasiti i zajedničkom suradnjom s Vladom RH, ministarstvima i javnim poduzećima, ubrzati realizaciju projekata u željezničkom, cestovnom, zračnom i riječnom prometu. Na ovaj način željeli smo istaknuti važnost i značenje željeznice za grad Vinkovce, Vukovarsko-srijemsku županiju i istok Hrvatske.“

Vinkovci su grad željezničara i današnjoj koordinaciji nazočio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je istaknuo kako je vinkovački kolodvor nekada imao 3.000 zaposlenih s velikim brojem vlakova, putnika i teretnjaka.

Na Koordinaciji su raspravljali o izradi strategije Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje od 2021. – 2027. na kojoj su održane prezentacije o projektima naše Županije.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković prezentirala je važnost prehrambeno prerađivačkog sektora za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema te mogućnosti financiranja tog sektora u novoj financijskoj perspektivi Europske unije 2021.-2027.

Ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota predstavio je strateške projekte Vukovarsko-srijemske županije u sektoru logistike - Transportno logistički centar VSŽ i Auto-park Lipovac, dok je zamjenica ravnatelja RA VSŽ Marija Dević najavila početak pripreme Plana razvoja VSŽ za razdoblje od 2021.-2027. godine kao srednjoročnog akta strateškog planiranja.

Direktor Centra kompentencija d.o.o. Ivan Ambroš predstavio je aktualne projekte: strateški projekt Vukovarsko-srijemske županije „Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast“ koji se financira u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, EU projekt ROSEWOOD - Europske mreže regija za održivo korištenje šumske sirovine u kojem je Centar kompetencija centar za istočnu Europu i koji je financiran od strane Europske komisije u okviru fonda Obzor 2020., projekt LignoLink s Fraunhofer institutom i ostale projekte prijenosa tehnologija i razvoja novih proizvoda.

Koordinaciji se odazvao veliki broj gradonačelnika i načelnika koji su sudjelovali i na radnom sastanku u Upravi Hrvatskih željeznica gdje su župana Galića, sa izaslanstvom, primili predsjednik Uprave HŽ Infrastruktura Ivan Kršić i predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz mr.sc. Željko Ukić.

Na sastanku su predsjednici Uprava Kršić i Ukić govorili o dosadašnjim ulaganjima Hrvatskih željeznica u našoj županiji ali i o planovima i projektima koje se planiraju u sljedećem razdoblju a koje su prikazali u prezentaciji: Željeznički infrastrukturni projekti - Slavonija - ulaganja 2019. -2023.

Svi sudionici su zajedno sa županom Galićem raspravljali i o temama: obnova pruge Vinkovci- Zagreb; početak realizacije Vinkovci-Vukovar ( koji su dio EU projekata, a vrijednost je 71,9 mil.kuna za 18,7 km dužine pruge) kao i o prugama koje se planiraju obnoviti a to su: Vinkovci-Osijek (kao dio koridora Vc), zatim pruga Vinkovci-Županja, ali i rješavanje kritičnih željezničko-cestovnih prijelaza radi povećanja sigurnosti kao i obnova zapuštenih kolodvora po pojedinim prugama u našoj županiji. Na sastanku je bilo riječi i o povoljnijem prijevozu za studente, na način da se udio sufinanciranja od strane HŽ – Putničkog prijevoza poveća sa sadašnjih 50% na veći iznos.

Rečeno je kako će se obnova pruge Vinkovci - Zagreb po planu i programu HŽ – Infrastrukture, obnoviti do 2030.godine, a kako takvom dinamikom nismo zadovoljni, te je zaključeno kako će se zajednički tražiti rješenja da se obnova pruge ubrza. Želja je da se ubrza realizacija svih projekata te da robe i ljudi putuju brže i efikasnije, kako bi doprinijeti razvoju našega kraja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.