Hrvatski radio

Radio Osijek

Koordinirani rad svih stožera civilne zašite u županiji

01.09.2020.

12:44

Autor: Radio Osijek/priopćenje

foto OBŽ

foto OBŽ

Foto: - / -

U Osijeku su održani sastanci čelnika Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije s načelnicima stožera civilne zaštite svih jedinica lokalne samouprave s područja županije. Kako bi se izbjegla nazočnost većeg broja osoba, sudionici su podijeljeni u dvije skupine te je održano dva sastanka.

Središnja tema bila je provedba mjera i preporuka u vezi COVID-19 u narednom razdoblju, i to pripreme za novu školsku 2020./2021. godinu, početak rada ustanova za predškolski odgoj te ostala aktualna problematika u radu lokalnih stožera civilne zaštite.

Na sastanku je prvo razmatrana trenutna epidemiološka situacija, koja je ocijenjena stabilnom i pod nadzorom epidemioloških i ostalih nadležnih službi. Naime, od prvog slučaja zaraze koronavirusom na području Osječko-baranjske županije (13. ožujka 2020. godine) do sada je pozitivno na taj virus 774 osoba, s tim da je 686 izliječeno, na žalost 25 je preminulo, aktivnih slučajeva je 61, a zadnjih dana bilježi se relativno mali broj novopozitivnih nalaza.

Čelnici Županijskog stožera civilne zaštite OBŽ pojasnili su najnovije mogućnosti i ulogu županijskih i lokalnih stožera civilne zaštite pri predlaganju i donošenju mjera samo za područje određene županije, grada ili općine. Na području Osječko-baranjske županije za sada takve mjere nisu predložene, no naglašeno je kako postojeće epidemiološke mjere treba dosljedno provoditi kako bi se izbjeglo širenje zaraze te povećanje broja novopozitivnih i oboljelih osoba.

U raspravi o početku školske godine rečeno je da su pripreme u punom tijeku. Kako je na području županije ima oko 20.000 učenika osnovnih i 10.000 učenika srednjih škola radi se o izuzetno zahtjevnoj organizaciji nastave. Tako, između ostalih aktivnosti, Upravni odjel za obrazovanje Osječko-baranjske županije danas prikuplja podatke iz svih osnovnih i srednjih škola o izabranom modelu nastave. Županija će financirati nabavu po dvije zaštitne maske (perive) za sve učenike od petog do osmog razreda, sve nastavnike i pomoćnike u nastavi, ali i dezinficijense kao druge materijalne uvjete za rad škola u novim uvjetima. Naglašeno je da se uz sustavnu primjenu propisanih mjera te kvalitetnu koordinaciju svih nadležnih službi i osoba može omogućiti uspješan početak nove školske i vrtićke godine i u tako specifičnim uvjetima.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.