Hrvatski radio

Radio Osijek

Kopački rit- Dan otvorenih vrata, došao i premijer

12.07.2015.

13:24

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Park prirode Kopački rit želi javnosti predstaviti rezultate ulaganja od 14 milijuna kuna u prezentacijski i informacijski centar te novu Šetnicu bijelog lopoča.

Tim se povodom održava Dan otvorenih vrata u Parku prirode. 
Park prirode Kopački rit za posjetitelje je pripremio bogati cjelodnevni program - besplatne vožnje brodom svaki puni sat, igre i radionice za djecu, eko ringišpil i olimpijadu starih sportova, nastupe kulturno umjetničkih društava, kuhanje fiša i pečenje šarana na rašljama, vožnje vlakićem, sajam autohtonih tradicionalnih proizvoda. Kopački rit posjetili su premijer Zoran Milanović i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. 
Premijer Milanović izjavio je kako Park prirode Kopački rit danas ima puno veći potencijal, ne samo za otvaranje radnih mjesta i zaradu, i ne samo za ustanovu koja upravlja Parkom već i za ljude koji ovdje žive. 


Ministar Zmajlović je istaknuo da je ovo jedno od najvećih ulaganja u posljednjih desetak godina u Kopački rit, a što je samo dio ulaganja u hrvatske parkove prirode i nacionalne parkove, ukupne vrijednosti oko 300 milijuna kuna. Cilj je da to generira izravna zapošljavanja i nova radna mjesta, ali i neizravna zapošljavanja, jer je u općini Bilje, gdje se nalazi Kopački rit, samo ove godine 11 je novih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a smještajni kapaciteti se gotovo udvostručuju, što se može povezati s ovakim ulaganjima, rekao je Zmajlović.
Dodao je kako su ulaganja u infrastrukturu nužna da bi se omogućio veći broj posjetitelja. Zmajlović je naglasio da su sredstva za ulaganja u Kopački rit pretežito osigurana iz državnog proračuna, te da se priprema projektna dokumentacija za obnovu dvorca Tikveš u Baranji, što se se planira financirati iz europskih fondova.

Za sve posjetitelje je osiguran besplatni prijevoz iz Osijeka.Autobusi voze svaki puni sat iz Osijeka kod mosta Franje Tuđmana, a u puni sat i 30 minuta voze iz Kopačkog rita prema Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.