Hrvatski radio

Radio Osijek

Kopački rit: HGSS spasio muškarca zarobljenog u blatu

03.08.2022.

12:32

Autor: Radio Osijek/TM

Kopački rit: HGSS spasio muškarca zarobljenog u blatu

Kopački rit: HGSS spasio muškarca zarobljenog u blatu

Foto: HGSS / -

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Osijek jučer su iz dubokog mulja izvukli muškarca koji je ostao zaglavljen u dubokom močvarnom tlu bez mogućnosti samostalnog izlaska. Na intervenciju su ih nešto iza podneva pozvali djelatnici Parka prirode Kopački rit.

Kako doznajemo, dva su se muškarca našla na tom području od kojih je jedan propao kroz ispucalu zemlju isušenog jezera bez mogućnosti da se izvuče. S obzirom na to da je prijetila opasnost od dodatnog propadanja u duboki sloj mulja, u 12,25 sati uputili su poziv za pomoć rendžerima PP Kopački rit koji su pak u pomoć pozvali i pripadnike HGSS-a Stanice Osijek.

Za akciju je određen najviši stupanj hitnosti i na lokaciju su odmah upućena dva spašavatelja HGSS-a iz osječke Stanice koji su se na navedenu lokaciju uputili terenskim vozilom dok su ostali bili u stanju pripravnosti. Uz dvoje pripadnika HGSS-a u spašavanju je sudjelovalo i troje rendžera PP Kopački rit.

Budući da je do lokacije na kojoj su se nalazile tražene osobe valjalo prijeći dio močvarnog područja rita, spašavatelji su uz terensko vozilo morali koristiti i čamce a zatim dio puta morali su prijeći i pješice sa svom spasilačkom opremom.

U koordiniranoj akciji spašavatelja i rendžera nadzornika Parka prirode ugrožena je osoba uz pomoć užeta i medicinske daske izvučena na sigurno tlo. Akcija je uspješno okončana oko 15 sati.

U HGSS-u ističu da u ovoj neobičnoj ali nimalo bezazlenoj akciji spašavanja je važna bila pravovremena reakcija i visoka motiviranost Službe čuvara prirode kao i osobe koja je unatoč teškoj situaciji u kojoj je bila sačuvala prisebnost.

U ovoj neobičnoj, ali ni malo bezazlenoj akciji spašavanja za istaknuti je pravovremenu reakciju i visoku motiviranost Službe čuvara prirode kao i osobu koja je unatoč teškoj situaciji u kojoj se nalazila sačuvala svoju prisebnost.

HGSS

"izvrsna suradnja HGSS Stanice Osijek i PP Kopački Rit traje od samog osnivanja Stanice", ističu HGSS.ovci: "Posebno intenzivna suradnja bila je tijekom poplava koje su zadesile županjsku Posavinu u kojima su sa svojim plovilima lokalnom stanovništvu pomagali i rendžeri PP Kopački Rit. Zajedničke se aktivnosti provode kroz razne vježbe i edukacije poput pružanja prve pomoći, spašavanja iz leda, traganja itd. Svrha, ali i rezultat takvih zajedničkih aktivnosti su briga o sigurnosti posjetitelja i ako do toga dođe, akcije spašavanja sa sretnim završetkom”, podsjećaju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.