Hrvatski radio

Radio Osijek

Kopački rit jučer, danas, sutra

27.09.2019.

13:28

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Kopački rit jučer, danas, sutra - dvodnevni je simpozij koji je održan u kompleksu Dvorca Tikveš. Skup pod tim nazivom osmi je po redu, a predstavljena su istraživanja u Parku prirode Kopački rit, teme s područja zaštite prirodne i kulturne baštine te održivog korištenja prirodnih resursa.

Stotinjak stručnjaka iz zemlje i inozemstva i 50-ak izlaganja o bioraznolikosti, ekologiji i stanju okoliša u Parku prirode moglo se čuti tijekom 8. međunarodnog simpozija "Kopački rit jučer, danas, sutra" održanom u kompleksu dvorca Tikveš. Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Tomislav Bogdanović izrazio je zadovoljstvo što radu simpozija pridonose znanstvenici i stručnjaci iz inozemstva, te istaknuo temu na kojoj je bio glavni naglasak Simpozija: "Nama je goruća tema vezana uz promjene u stanje atmosfere i sigurno je to jedan od mehanizama koji uzrokuju da se samo dno naših naplavnih površina polako vremenom, ali sigurno izdiže sve više i više", rekao je Bogdanović.

Budući da je Kopački rit nastao na ušću Drave u Dunav i ovisi o plavljenju toga područja kada su visoki vodostaji dviju rijeka, međunarodni su stručnjaci izlagali i probleme koji se pojavljuju na vodotoku Dunava zbog klimatskih promjena, istaknula je jedna od gošći Simpozija Radmila Šakić Peurača iz Javne tvrtke Vojvodina šume: "U svjetlu ovih klimatskih promjena, u zadnje vrijeme događaju se veliki vremenski intervali u sušama ili u poplavama. To je dovelo do nižeg nivoa podzemnih voda što opet dovodi do sušenja šuma kao najvećeg gorućeg problema u Gornjem Podunavlju".

Osim klimatskih promjena, velik je i ljudski utjecaj na vodotoke Drave i Dunava koji bi trebalo bitno smanjiti - tvrdi Matej Marušić iz Ureda udruge Dunavski parkovi: "Jedan od primjera bi bio taj da kečiga, riba kojoj su potrebne migracije, ne može slobodno obavljati migracije jer su postavljene hidroelektrane duž Dunava. Dakle to je nešto što mi ne možemo riješiti sami tu u Kopačkom ritu. Za to je potrebna internacionalna suradnja da se tako nešto riješi."

Voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata u Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu Ružica Marušić je rekla kako se izlaganjima promiče i multidisciplinarni pristup u obradi tema vezanih uz obrazovanje, povijest, jezikoslovlje, turizam i održivi razvoj.

Simpozij je ujedno bio i prilika da se proširi poslovna suradnja sa znanstvenicima i stručnjacima iz inozemstva, a najavljeno je i skorašnje sklapanje sporazuma o suradnji između Javne ustanove Kopački rit i Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba. Ovogodišnjim simpozijem obilježena je i 20. obljetnica Zakona o proglašenju Parka prirode Kopačkoga rita koji je najveće takvo područje sve do delte Dunava koja je na Crnom moru. Tu činjenicu sve više prepoznaju i turisti koji za posjet Kopačkom ritu najčešće biraju proljetne mjesece, a prošle godine posjetilo ga je rekordnih 40.000 posjetitelja, dok se za ovu očekuje rast od nekoliko postotaka.

Međunarodnu potporu organizaciji simpozija dali su međunarodna udruga zaštićenih područja uz rijeku Dunav i međunarodna znanstvena udruga Balkan Environmental Association, a organizirali su ga Park prirode Kopački rit, Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti i Odjel za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.