Hrvatski radio

Radio Osijek

Kopački rit otvoren svim posjetiteljima

15.07.2020.

13:16

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Unatoč krizi s koronavirusom Park prirode Kopački rit otvoren je posjetiteljima uz pridržavanje mjera Zavoda za javno zdravstvo i svi su sadržaju na raspolaganju. Svi započeti projekti odnosno građevinski radovi završavaju se predviđenom dinamikom.

Posjet parku odvija se uobičajeno, no velikih organiziranih dolazaka autobusima ipak nema, istaknula je rukovoditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata Javne ustanove Park prirode Kopački rit Ružica Marušić: "Posjet parku dopušten je uz pridržavanje svih mjera fizičke udaljenosti i higijenskih standarda. Posjetiteljima je sve dostupno kao i u najuobičajenije vrijeme, jedino su od 10. srpnja ponovno obavezne maske u zatvorenim prostorima, preporučene su i na brodu, a dezinfekcijska sredstva su posvuda. Šetnica je otvorena kao i popularna terasa lopoča, ali uz pridržavanje socijalne distance. Brodovi znači plove, kanue imamo, mogu se iznajmiti bicikli i rekreirati u prirodi. Širine i prirode u Kopačkom ritu ima dovoljno tako da je najmanji problem držanje distance. Zanimanje je, s obzirom na trenutačno stanje, poprilično veliko i vide se registracijske oznake iz svih dijelova Hrvatske", istaknula je Marušić.

Što se tiče projekata Turističko pristanište Sakadaš je završeno, građevinski radovi na obnovi kompleksa dvorca Tikveš su pri kraju, a krenuli su radovi i na obnovi poučne staze Stari brijest, Podunavlje i Vemelj Projekt: "Izuzetno smo zadovoljni što su svi radovi nastavljeni i za vrijeme "lock downa" tako da radovi napreduju gotovo u rokovima koji su zadani. Mislim da će do naše jedenje sezone potpuno u funkciji biti pristanište Sakadaš, a nabavit ćemo i još jedan električni brod sa solarnim napajanjem. Po prvi puta ćemo imati i čamce s električnim pogonom i solarnim napajanjem. Što se tiče Tikveša, to je iznimno zahtjevan projekt. Građevinski su radovi pri kraju, a uskoro kreće i opremanje koje je najveći dio projekta. Nadamo se da će ta suvremena oprema biti element koji će privlačiti posjetitelje da se educiraju i zabave. Početkom lipnja započeli smo i projekt "Šumama i stazama Kopačkog rita- Projekt uređenja poučne staze Stari brijest, Podunavlje i Vemelj. Sufinanciran je u cjelokupnom iznosu sredstvima Europske unije, a vrijednost je 434.100,00 kuna. Njime će se obnoviti postojeće edukativne i turističke staze u šumi ili uz rub šume, osigurati kvalitetniju infrastrukturu te posjetiteljima pružiti obnovljenu i novu ponudu edukativnih, turističkih i sportskih sadržaja. Na lokaciji poučna staza Stari brijest vrši se zamjena interpretacijskih ploča i smjerokaza novima. Na lokaciji Podunavlje vršiti će se obnova odnosno uklanjanje postojećih i postavljanje novih promatračnica, klupica, interpretacijskih ploča, ploča s pravilima ponašanja i orijentacijske ploče. Na lokaciji Vemelj će se vršiti uklanjanje postojećih i postavljanje novih klupica, interpretacijskih ploča, ploča lokaliteta, ploča s pravilima ponašanja i orijentacijske ploče", istaknula je rukovoditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata Javne ustanove Park prirode Kopački rit Ružica Marušić.

Dodajmo da je osnovna ulaznica 10 kuna, a ona obuhvaća šetanje i mogućnost gledanja promotivnog filma u Prijamnom centru i korištenja poučnih staza. Vožnja brodom, uz manje ljudi na njemu, stoji 80 kuna, s popustima za djecu i umirovljenike 70 kuna, dok je cijena vožnje čamcem 150 kuna. Sve se informacije o radnom vremenu i mogućnostima dolaska mogu dobiti na facebook-stranici ili web-stranici JU PP Kopački rit ili na telefonski broj 031/445-445.

Javljanje leteće ekipe

img_20190319_105430.jpg

img_20190319_105430.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.