Hrvatski radio

Radio Osijek

Kopački rit u svibnju posjetilo dvije tisuće posjetitelja

22.05.2020.

14:39

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Kopački rit ovih dana ponovno privlači zaljubljenike u prirodu koji su se zaželjeli obilaska parka nakon što posjet pedeset dana nije bio dopušten. Unatoč epidemiji, nisu zaustavljeni ni veliki projekti poput izgradnje turističkog pristaništa Sakadaš.

Bilo da baranjski biser prirodni biser obilaze brodom ili čamcima, vlakićem, biciklima ili samo šećući Šetnicom bijelog lopoča, u ove proljetne dane boravak u ritu poseban je doživljaj. Pritom se vodi računa o pridržavanju svih mjera fizičke udaljenosti i higijenskih standarda. U Javnoj ustanovi Parka prirode Kopački rit zadovoljni su zanimanjem posjetitelja jer ih je u svibnju, koji još traje, obišlo dvije tisuće posjetitelja. Zadovoljstvo dijeli i osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji ih je posjetio na današnji Međunarodni dan biološke raznolikosti te istaknuo kako je Kopački rit ključni zamašnjak turističke ponude u županiji.

I dok se posjetitelji vraćaju u rit, na području parka traju radovi na projektima koji će puno značiti za turistički razvoj. Gradi se turističko pristanište Sakadaš koje će omogućiti bolje uvjete za ukrcaj putnika na brodove. „Izgradnjom pristaništa omogućit ćemo posjetiteljima, ponajprije invalidnim osobama, bolji i sigurniji pristup. Usto, bit će to i vidikovac s kojeg će se moći vidjeti presjek prirodnih ljepota”, rekao je ravnatelj Parka prirode Tomislav Bogdanović. Traje i uređenje kompleksa dvorca Tikveš koji će postati Prezentacijsko-edukacijski centar s postavom koji će prikazivati prirodne značajke Kopačkoga rita.

Pročelnica županijskoga Odjela za turizam Tatjana Roth u posjet ritu stigla je pak s dobrom viješću najavljujući realizaciju projekta "Amazon of Europe Green Destination" koji je ukupno vrijedan 2 milijuna 200 tisuća eura, provodit će se u pet zemalja, a Osječko-baranjska županija i Kopački rit povući će 85 tisuća eura.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.